En tidigare chef inom Region Skåne åtalas för att ha utnyttjat ett tjänsteresekort för privat bruk. Obs, bilden är ett montage.

En tidigare chef inom Region Skåne åtalas för att ha utnyttjat ett tjänsteresekort för privat bruk. Obs, bilden är ett montage. Foto: Mostphotos.com

Chef på Region Skåne missbrukade jojokort – reste privat för 50 000

Misstänks även ha förfalskat dokument

SKÅNE. En tidigare chef i Region Skåne använde sitt tjänsteresekort för privata resor. Nu åtalas hon av Malmö tingsrätt.

Av
Andreas Holm

Det var under perioden oktober 2016 till maj 2017 som chefen i 40-årsåldern missbrukade sitt resekort. Vid 170 tillfällen ska kvinnan utan arbetsgivarens kännedom nyttjat kortet privat i resor mellan arbetet i Malmö och hemorten i Småland, vilket kostat skattebetalarna närmare 50 000 kronor.

Mellanchefen anställdes i maj 2016, men ska ha blivit fråntagen sitt chefskap och fått andra arbetsuppgifter i slutet av oktober samma år.

Enligt förhör med kvinnans chef fanns tydliga regler att resekortet inte fick utnyttjas för privata resor. Inom organisationen finns flera jojokort som anställda kan låna för tjänsteresor. Alla resor bokförs sedan av respektive anställd. Under 2017 upptäcktes att mellanchefen använt kortet på fel sätt. Detta påtalades men de privata resorna fortsatte.

Den nu åtalade kvinnan ska även ha förfalskat uppgifter i ett dokument där hon gjorde ett tillägg om att hon fått godkänt och lovats betalda resor till och från arbetet.

"Har fått ok att använda resekort och arbete under resorna till och från arbetet", uppger den misstänkta.

– Det har jag absolut inte lovat, säger kvinnans chef i ett förhör.

Mellanchefen blev polisanmäld i september 2017. Samma månad avskedades hon från sin tjänst inom Region Skåne.

Nu åtalas kvinnan, som idag arbetar som chef inom kommunal verksamhet, för olovligt brukande av tjänsteresekortet och urkundsförfalskning. Hon ska enligt tingsrätten begått ”gärningen med uppsåt”.

Publicerad 07 October 2018 00:00