Deltagare i Resterkocken.

Deltagare i Resterkocken. Resterkocken

Bästa ”Resterkocken” ska utses bland skolelever

Tävling ska minska matsvinn

SKÅNE. Varje dag slängs mängder med mat. Med en tävling för att utse den bästa ”Resterkocken” ska barn och unga lära sig att ta vara på mat.

Av
Sandra Björklund Qvarfordt

Samla ihop resterna i kylen, rädda mjölken eller äggen som snart går ut och laga ihop något riktigt gott. Det är upplägget i tävlingen ”Resterkocken”. Tävlingen riktar till elever i årskurs 4-6 i södra och nordvästra Skåne.

Elever som vill vara med och tävla om att bli den bästa ”Resterkocken” ska skicka in bilder, filmer eller recept på sitt tävlingsbidrag senast den 1 december. Förstapris är ett bidrag till klasskassan.

– Förra årets tävling var en succé. Över 100 bidrag kom in till tävlingen. Nu utökar vi tävlingen med fler kommuner och fler skolor. Matsvinn är mycket i fokus just nu, både i media och inom restaurangbranschen. Jag tror att allt fler funderar på hur livsmedelproduktionen påverkar vår miljö. Här kan Resterkocken hjälpa till att få upp ögonen för matsvinn, säger Ann Thorén, Sysav, projektledare, i ett pressmeddelande.

Genom tävlingen ”Resterkocken” får eleverna dessutom lära sig vad skillnaden är mellan bäst före-datum och sista förbrukningsdag - och att en barnfamilj kan spara mellan 3 000 och 6 000 kronor om året, ifall de minskar sitt matsvinn.

Fakta: matsvinn

Varje år slänger svenska hushåll drygt 900 000 ton matavfall.

Ungefär hälften av det som slängs är mat som hade kunnat ätas.

En familj på fyra personer slänger i genomsnitt drygt 1 kilo mat per dag.

Bäst före-datumet sätts med stor marginal för att garantera att ketchupen till exempel är lika krämig, pastan lika spänstig och att läsken har lika mycket kolsyra som från början. Maten kan dock hålla längre än så.

På kött, fisk och fågel sätts ofta en sista förbrukningsdag. De varor som har den märkningen ska inte ätas efter det datumet, eftersom man då kan bli sjuk.

Källa: Resterkocken

Publicerad 28 September 2018 00:00