Bilden är ett montage.

Bilden är ett montage. Foto: Ur polisens förundersökning (fyrverkeripjäsen)/Mostphotos.com

Svedalaungdomar döms efter raketkaos

Har framkallat livsfara för flera personer

SVEDALA. Det var under nyårsnatten som de två ynglingarna tände fyr på en fyrverkeritårta innehållande flera pjäser och riktade den mot en folksamling. Nu döms de båda av Ystads tingsrätt för framkallande av fara för annan.

De båda 19-åringarna har enligt Ystads tingsrätt i samförstånd med varandra utsatt en stor grupp människor för livsfara.

Händelsen utspelade sig under nyårsnatten i centrala Svedala där en stor mängd personer samlats för att fira in det nya året.

De båda männen döms för framkallande av fara för annan och fara för svår kroppsskada efter att de lyft upp en stor fyrverkeritårta och riktat denna mot folksamlingen medan fyrverkeripjäserna sköts ut.

Enligt domen begick de båda männen gärningen av grov oaktsamhet.

"Den grova oaktsamheten består i att trots att de måste ha insett att det fanns människor på platsen som löpte en konkret risk att träffas av fyrverkeripjäserna, ändå utförde handlingen", skriver rätten.

Av de fotografier på den tomma fyrverkeritårtan som åklagaren presenterat framgår att de raketer som skjutits ut varit relativt stora och att det därför måste funnit risk för relativt allvarliga skador om raketerna hade träffat någon annan person.

Tillvägagångssättet vid gärningen har också varit påfallande hänsynslöst, menar rätten.

Vittnen har beskrivit det som att männen visserligen inte verkade sikta på någon, men att de heller inte brydde sig om var raketerna träffade.

19-åringarna, som tidigare är ostraffade, döms till villkorlig dom och vars 40 dagsböter.

Publicerad 24 September 2018 10:34