Två män från Malmö åtalas för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling. Över 90 kilo amfetamin misstänks ha transporterats från en internationell brottsorganisation i Tjeckien till Sverige.

Två män från Malmö åtalas för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling. Över 90 kilo amfetamin misstänks ha transporterats från en internationell brottsorganisation i Tjeckien till Sverige. Foto: Polisen

Skåningar kopplas ihop med internationell droghandel – åtalas för smuggling

Misstänks haft ansvar för transporter av narkotika till Sverige

MALMÖ.

Två män misstänks för att vid flera tillfällen ha varit delaktiga i att smuggla in stora mängder narkotika till Sverige. Männen kopplas samman med en omfattande internationell droghandel i Tjeckien, där sedan tidigare tre andra svenska medborgare sitter fängslade misstänkta för tillverkning och försäljning av amfetamin.

Av
Andreas Holm

Från 2013 fram till den 15 augusti 2015 ska två män, 56 och 57 år, tagit emot flera leveranser av narkotika. Vid sju tillfällen ska 10 kilo amfetamin per gång levererats till männen som är skrivna i Malmö.

Två leveranser har stoppats. En väska med 10,1 kilo amfetamin fördelat i tio paket hittades av narkotikahund på tåg från Köpenhamn mot Malmö. En annan när en person greps inne i centrala Malmö den 15 augusti samma år med en väska innehållande 10 kilo amfetamin. Ytterligare en kurir har stoppats av tysk polis i en svenskregistrerad Volvo V70 i Rostocks färjehamn med totalt 21,3 kilo amfetamin packat i 21 paket.

Genom spaningsarbete och avlyssning av telefonsamtal och sms kunde polisen lokalisera två män som nu misstänks för att ha överenskommit med andra personer om transporter samt tagit emot narkotikan i Sverige.

Under en husrannsakan på en adress i Malmö den 27 mars i år hittade polisen en väska som gömts i en garderob. Den innehöll 1,5 kilo amfetamin och anses inte vara avsett för eget bruk.

I förhör hävdar 57-åringen, i vars bostad narkotikan hittades, att väskan inte är hans, men kan inte säga vem den tillhör då han ”är rädd för mitt och familjens liv.”

Det var för snart fyra år sedan som mannen, som drivit en svartklubb på Möllan, träffade en landsman, som ville lämna en väska hemma hos 57-åringen. Han uppger i förhör att mannen är en "psykopat" och "en kille man inte säger nej till".

– Han lämnade något hos mig och skulle komma tillbaka, uppger mannen i förhör.

Åklagaren misstänker att mannen visste vad det handlade om. I bland annat spaningsarbete och förhör har kurirer som stoppats pekat ut männen som de som tagit emot narkotikaleveranserna i Sverige.

Nu åtalas 56 och 57-åringen av Malmö tingsrätt misstänkta för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling. 57-åringen misstänks även för ringa vapenbrott efter att en tårgaspistol och skarp ammunition hittats i hans bostad.

Narkotikan som påträffades i 57-åringens bostad.

Narkotikan som påträffades i 57-åringens bostad. Foto: Polisen

Publicerad 20 September 2018 15:52