Bröderna August och Oscar Rudenstam och kompisen Albert Lindow Karemo agerade snabbt när de upptäckte en brand i Ramlösa brunnspark i somras. Nu ska de få ta emot pris för sin hjälteinsats.

Bröderna August och Oscar Rudenstam och kompisen Albert Lindow Karemo agerade snabbt när de upptäckte en brand i Ramlösa brunnspark i somras. Nu ska de få ta emot pris för sin hjälteinsats. Foto: Privat

Pojkar larmade om skogsbrand – hyllas som hjältar

"Ska bli jätteroligt att ta emot priset"

HELSINGBORG.

På väg in i Ramlösa brunnspark märkte Albert Lindow Karemo och bröderna Oscar och August Rudenstam att det brann i en lövhög. Blixtsnabbt sprang de hem och berättade för föräldrarna. Nu ska killarna prisas för sin hjälteinsats.

Det var i slutet av juli som Albert Lindow Karemo, 9 och bröderna Oscar, 7 och August Rudenstam, 9 var på väg in i Ramlösa brunnspark för att leka som de kände att det luktade rök. Intill en trädstam såg de att det brann i en lövhög. Direkt sprang de hem till Oscar och Augusts föräldrar.

– De kom hemfarande och sa att det brann – på riktigt. Man blir lite skärrad, säger mamma Jeanette Rudenstam.

Tillsammans med pappa Jonas sprang de allihop ner till parken med vatten. En förbipasserande man som var ute och joggade hade börjat stampa på elden för att släcka den.

– Vi hämtade fler hinkar hos grannen och kunde släcka branden. Men senare på kvällen kollade vi till det. Det var riktigt torrt i marken och vi ville inte riskera att glöden skulle ta sig igen, säger Jeanette Rudenstam.

Nu ska pojkarna få ta emot pris under Skånes Brandskyddsdag i Revinge den 13 september, något som räddningstjänsten Skåne Nordväst nominerat killarna till. Men även om de inte vet vad priset består i, ser de fram emot det.

– Det ska bli jätteroligt att ta emot priset, men det känns också lite nervöst, säger August Rudenstam.

För insatsen var inget de tvekade på när de såg branden.

– Vi sprang direkt hem så det inte skulle börja brinna mer, säger Oscar Rudenstam.

Publicerad 06 September 2018 09:31