Polisens tjänstehud Django är tillbaka i tjänst efter den allvarliga knivhuggningen han utsattes för i somras.

Polisens tjänstehud Django är tillbaka i tjänst efter den allvarliga knivhuggningen han utsattes för i somras. "Han svävade lite mellan liv och död. Det är otroligt att han är tillbaka", säger Thomas Anderberg, chef för hundgruppen polisen i nordvästra Skåne. Foto: Hundgruppen polisen nordvästra Skåne

Django i tjänst igen efter knivhugg: "Våld mot hundarna vanligare"

Polishunden överlevde mirakulöst

NV-SKÅNE.

Polisens tjänstehund Django fick ett knivhugg rakt mot hjärtat i samband med ett gripande. Men nu är han tillbaka i tjänst.
– Mirakulöst är han tillbaka både fysiskt och mentalt, säger Thomas Anderberg, chef för polisens hundverksamhet i nordvästra Skåne.

Det var i samband med ett ingripande i Landskrona i mitten av juli som polisens tjänstehund Django blev knivhuggen i bröstet av en gärningsman.

– Mannen uppfattades som farlig och hotfull därför ingrep vi. Django blev huggen i bröstet i riktning mot hjärtat. Som tur var studsade det cirka 20 centimeter långa knivbladet mot revbenet. Annars hade han dött, berättar Thomas Anderberg.

Situationen gjorde att det dröjde innan hundföraren i ilfart kunde ta sig från Landskrona till djursjukhuset i Helsingborg med Django. Hunden kom in för vård med stor blodförlust och fick opereras tre gångar för att klara livet.

– Det är rent mirakulöst att han lever, säger Thomas Anderberg.

Sedan förra veckan är Django tillbaka i tjänst efter att ha fått vila sig i form hemma med hundföraren. Men innan han kunde gå tillbaka till arbetet har han fått gå igenom fysiska och mentala tester.

– Precis som oss människor kan hundarna påverkas mentalt efter ett stort trauma. Men Django har klarat det här mycket bra.

Så här allvarliga händelser är ovanliga bland tjänstehundarna. Men Thomas Anderberg menar att våld mot hundarna blir allt vanligare.

– Tyvärr är det nog så. Även om det inte är statistiskt säkerställt så säger min känsla det. För något år sedan hade vi en hund som fick en brandyxa i huvudet. Även bland hästarna är det vanligare i situationer kring fotbollsmatcher och demonsrationer, säger han och fortsätter;

– De som kan tänka sig att göra såhär mot hundarna gör kanske det för att det inte ger något straff som skrämmer dem tillräckligt mycket. Det blir ett juridiskt brott – skadegörelse, som i sig är på samma nivå som att exempelvis sparka sönder grannens brevlåda, säger Thomas Anderberg.

Men man är glad att ha Django tillbaka. Och på polisen i nordvästra Skånes Facebooksida är det tydligt att allmänheten är enagagerad i hundarna.

– Djur är alltid älskade och polishundarna är lite speciella eftersom de ställer upp för andra. Det tror jag värmer hjärtat ännu mer.

Publicerad 03 September 2018 14:27