Kvinnan åkte inte till veterinären med den kraftigt överviktiga katten. Nu får hon djurförbud. Katten på fotot har inte med händelsen att göra.

Kvinnan åkte inte till veterinären med den kraftigt överviktiga katten. Nu får hon djurförbud. Katten på fotot har inte med händelsen att göra. Genrebild: Mostphotos

Fet katt fick omhändertas av polis – ägare får djurförbud

Kvinnan struntade i att åka till veterinär med kraftigt överviktigt djur

LUND.

En kvinna från Lund struntade i att åka till veterinären med en katt med övervikt av högsta graden. Nu förbjuds hon att ha djur hemma.

Två djurskyddsinspektörer gjorde en oanmäld inspektion hos en kvinna i Lund efter en anmälan till länsstyrelsen. Två av tre katter verkade må bra, men en tredje var skygg och försökte gömma sig och var kraftigt överviktig.

Kvinnan ska ha gett beskedet att den överviktiga katten gick på diet och fick dietfoder. Men samtidigt stod vanligt torrfoder framme i köket till de andra katterna, vilket i sig innebar fri tillgång till mat, skriver Sydsvenskan.

Den överviktiga katten, av rasen europé, hade inte varit hos veterinären på ett år. Kvinnan hävdade att det var onödigt.

Länsstyrelsen beslutade att kvinnan senast inom en vecka skulle låta katten bli undersökt av en veterinär för att kontrollera så att den inte led av några sjukdomar på grund av fetma och för att upprätta en dietplan.

Efter två veckor hade inte något veterinärintyg kommit och länsstyrelsen fattade då beslut om att omhänderta katten. En knapp vecka senare hämtade polisen djuret.

I veterinärens intyg står det bland annat om katten "Fet, mjällig och glanslös" och att katten "måste bantas". I utlåtandet beskrivs katten vara hanterbar och vänlig och att den kan omplaceras.

Ett beslut att katten skulle omplaceras till en ny ägare togs också av länsstyrelsen efter veterinärundersökningen.

Nu har djurägaren fått beskedet att hon måste göra sig av med alla sina djur och inte får ha djur av något som helst slag. Djurförbudet gäller tills vidare.

Publicerad 06 August 2018 15:50