Foto. Mostphotos.com

Torkan hotar honungsskörden

Utan regn ingen nektar och utan nektar ingen honung

SVERIGE/HÄSTVEDA. Den 20 augusti är det Honungens Dag men de flesta biodlare runtom i landet har lite anledning att fira – det har nämligen inte varit något bra honungsår.

Av
Rafaela Stålbalk Klose

Sommarens extrema värme och torka har gjort att det finns för lite nektar och pollen för att bina ska kunna producera honung i normal takt.

– Hade det regnat ibland så att blommorna hade fått vätska hade värmen istället varit positiv, men det har varit helt torrt, suckar Maria Larsson som tillsammans Christian Nilsson driver Grönalunds Bi och Musteri, söder om Hästveda.

Maria Larsson förklarar att utan regn så blir det ingen nektar och därmed ingen honung. Normalskörden som bruka ligga på cirka tre ton kommer förmodligen att halveras i år, förutsäger hon även om det än är för tidigt för att säga.

Även förra året skördade duon endast hälften så mycket honung som de brukar från sina mer än 100 bisamhällen. Detta ledde till att man var tvungen att sluta sälja honungen tidigare än planerat. Även om det går bättre i år än i fjol, kommer Grönalunds Bi och Musteri ändå inte att nå eftersträvansvärda resultat.

Publicerad 04 August 2018 06:00