Foto. Privat

Dimitrios blev hjälte i branddrama

Upptäckte villabrand från ovan

VOLLSJÖ. När Dimitrios Vlastaras var ute och privatflög under torsdagsförmiddagen fick han plötsligt syn på en kraftig rökpelare som reste sig mot skyn. Snabbt larmade han SOS som kunde rycka ut och förhindra en skogsbrand i den torra terrängen. – Det känns bra när man kan hjälpa till, säger han.

Dimitrios, som utbildar sig till kommersiell pilot, hade på morgonen hyrt ett plan på Eslövs flygklubb för att öva nya moment och samla ihop flygtimmar. Förmiddagen hade han spenderat längs kusten mellan Ystad och Kivik.

Det var när han sedan var på väg tillbaka till Eslöv som han fick syn på den svarta rökpelaren som reste sig mot skyn.

– Jag såg den redan på avstånd och rapporterade till flygledningen som troligen kontaktade JRCC ringde sedan upp mig när jag landat för att få en exakt position var det brann.

Det visade sig vara en bil som börjat brinna inne i ett garage, vilket orsakat att både garaget och den intilliggande villan övertänts. Villan som låg i ett skogsområde var när räddningstjänsten anlände utom räddning och fick brinna ner under kontrollerade former. Samtidigt fokuserade räddningstjänsten på att förhindra spridning.

– Vi beordrade extra resurser till brandplatsen just för att förebygga skogsbrand, berättar Mats Streer, inre befäl vid räddningstjänsten syd.

Huruvida Dimitrios snabba larm varit avgörande för händelseförloppet är oklart, men Mats Streer är tacksam för all hjälp de kan få att upptäcka begynnande skogsbränder i dessa tider.

– Det är jättebra att det finns plan som spanar från luften. Just skogsbränder kan annars vara svårupptäckta. Det hör dock inte till vanligheterna att vi får in larm uppifrån, säger han.

Publicerad 03 August 2018 13:05