Efter tolv år på vift i Europa har Andreas Granqvist hittat hem igen.

Efter tolv år på vift i Europa har Andreas Granqvist hittat hem igen. Foto: Andreas Holm

Tillbaka till rötterna för Granen

Landsfadern: "Det kommer bli en sommar att minnas"

SOMMARSKÅNE. Sommaren 2018 kommer för alltid vara en tid att minnas. I alla fall för Andreas Granqvist som både blev tvåbarnsfar och ledde Sverige till en VM-skräll i gamla hemtrakter. Lokaltidningen fick en pratstund med ”landsfadern” Granen som gärna tar sig ett dopp i poolen och påstår sig vara en jäkel på att grilla.

Av
Andreas Holm

Den svenska sommaren är den varmaste på decennier. Svetten lackar kring Granen när han kommer in till Olympia efter en promenad från nybyggda villan.

– Det var varmt det här. Det är man inte van vid hemma i Sverige, konstaterar Andreas Granqvist kort, innan han slår sig ned vid ett bord målat i HIF:s färger.

– Annat var det när jag hyllades av folket i Helsingborg. Då lyckades jag pricka in den enda regndagen på månader, säger Granen med ett leende.

Han har bytt blågult mot rött och blått och har efter en tolv år lång proffskarriär valt att flytta hem till Helsingborg och tryggheten.

– Jag gör det för barnens skull. Det är nära släkt och vänner och det känns helt rätt att komma hem igen.

Under ett par år har det planerats för hemfärd från ryska Krasnodar till sundets pärla. I maj gick det sista flyttlasset efter att fotbollsjätten själv kontrollerat allt hos Tullverket, och nu bor familjen Granqvist åter igen på svensk mark. Det har varit bråda dagar.

– Jag fick sex dagars semester efter VM så det har varit en del att göra, men nu är vi på plats med allt.

"Det gick inte att springa runt som en yr höna."

Känns det som du hunnit landa efter allt som hänt? Att du både fått ännu en dotter och förstås landslagets skräll i VM?

– Det känns som vardagen börjar sätta sig nu och jag har hunnit landa. Det kommer bli en sommar att minnas och utan tvekan rankar jag den högt. Både att nå en kvartsfinal i VM och sedan få komma hem till ett nyfött barn. Det känslan är svårt att slå.

Den blågula resan har skapat vibbar från 1994 bland många fotbollsfan.

– Vi har byggt upp något bra under en tvåårsperiod med Janne Andersson. Vi har en väldigt stark tro på oss som grupp och visade det inte bara i kvalet utan även under VM. Vi kan mäta oss med de bästa om vi arbetar tillsammans, säger försvarsgeneralen Granqvist.

En jublande glad lagkapten efter att ha satt straffen som betydde 1-0 mot Sydkorea i VM-premiären.

En jublande glad lagkapten efter att ha satt straffen som betydde 1-0 mot Sydkorea i VM-premiären. Foto: Ritzau Scanpix/Matthew Childs

Han har gått från ifrågasatt till att bli hyllad av svenska folket. Förklaringen ligger i att Granen själv nu fått spela det spel han är trygg med.

– Jag kände för ett par år sedan att jag inte kom upp i den nivån jag hade. Jag presterade bra i klubblaget men inte i landslaget. Vi hade en annan typ av spel där jag fick en roll jag inte trivdes med. Under EM-kvalet för fyra år sedan tog jag ett snack med Erik Hamrén. Det gick inte att springa runt som en yr höna och ständigt fundera om vad jag skulle göra eller vilka löpvägar jag skulle ta. Sedan dess har jag fått spela mitt spel och nu har jag fått en större trygghet där jag växt med uppgifterna som lagkapten.

I ett mästerskap som förbundskapten Andersson kallat för en bonus kom Sverige att skrälla och kom att prestera det bästa blågula världsmästerskapet sedan 1994 då det blev brons i USA.

– Vi hade våra förhoppningar att lyckas bra. Att vi sedan vann gruppen och tog oss till kvartsfinal var fantastiskt. Tyvärr tycker jag att vi gjorde vår sämsta match i turneringen mot England. Hade vi haft samma nivå som i tidigare matcher kunde det nog gått vägen.

Sverige föll med 2–0 och VM-resan var över. Samtidigt var det dags för Andreas Granqvist att lämna det Ryssland han kallat hem i fem år.

– Jag trivdes väldigt bra under min tid i Ryssland och haft min bästa fotbollstid i karriären där.

Är det där du hittat din trygghet som spelare?

– Delvis. Jag har ju fått spela mycket toppfotboll ibland annat Europa League.

Väl hemma har hyllningarna avlöst varandra. Bland annat hemma i Helsingborg, men även på andra håll i Skåne. I Staffanstorp mottog Granen priset som Årets Skåning och både Andreas och hans fru Sofie uppmärksammades med en speciell gåva. En privatperson drog igång en insamling för att ge en blombukett till den utökade familjen. Istället blev det så mycket mer.

– Vad ska man säga? Fantastiskt och roligt initiativ. De köpte granar och blommor till frugan och överlämnade en check på 30 000 kronor som skänktes bort till välgörenhet.

"Nu kan jag ha en mer avslappnad vardag."

Nu har träningarna och matcherna med nygamla klubben Helsingborgs IF på allvar dragit igång. Granen har blivit lagkapten för laget som jagar en allsvensk plats. Mittbacken har signerat ett flerårigt kontrakt där han på sikt fasas in i rollen som sportchef.

– Målet är att ta oss till Allsvenskan igen, jag tror vi vinner, gör vi inte det blir vi tvåa. Jag ska försöka göra mitt, både på och utanför plan för att hjälpa HIF.

Hur blir det med landslaget?

– Vi får se, man är ju inte 25 år längre så jag måste lyssna på kroppen och vill heller inte stressa fram ett beslut som jag sedan ångrar.

Under den korta ledigheten passade Granen på att träffa familj och vänner, men även ta det lugnt i hemmets lugna vrå.

Och kanske har det blivit ett och annat dopp i havet?

– Va? Nä... Det blir poolen där hemma i så fall. Jag gillar att hålla mig hemma, men bjuder gärna hem vänner.

Har du något måste under sommaren?

– Tidigare var det allt det där med att försöka träffa alla i familjen och vännerna under den korta semester man fick. Nu bor jag här och kan ha en mer avslappnad vardag. Nu kan jag träffa vänner när jag känner för det, eller mina barn kan träffa sin farmor och farfar oftare.

Som husägare – ser du dig som händig?

– Frågar du min far blir det ett bestämt nej, men frågar du mig så tycker jag att jag är ganska händig. Jag gillar att påta i trädgården, fixa med poolen och att grilla.

Är du bra på att grilla?

– Det skulle jag absolut vilja påstå. Gillar att grilla fläskfilé och laxknyten. Men korv med bröd är ju annars en fantastisk hit.

Är det härligt att vara himma igen?

– Absolut. Jag har saknat mitt Helsingborg – allt från familj, vänner till klubben och staden.

"Målet är att ta oss till Allsvenskan igen, jag tror vi vinner. Gör vi inte det blir vi tvåa.", säger kapten Granqvist om Helsingborg IF:s chanser att ta sig tillbaka till landets högsta fotbollsserie. Foto: Andreas Holm

Personligt

Namn: Andreas ”Granen” Granqvist

Ålder: 33 år

Född: Påarp, i Helsingborg

Familj: Fru Sofie och döttrarna Nova och Mika

Yrke: Fotbollsspelare

Moderklubb: Påarps GIF

Klubbar i karriären: Helsingborgs IF, Wigan, FC Groningen, Genoa, Krasnodar

Aktuell: Gör comeback i HIF, nu som spelare och sportchef. Har under sommaren lyft det svenska fotbollslandslaget till oanade höjder genom att nå VM-kvartsfinal.

Mina fem smultronställen

1. Huset hemma i Helsingborg: Jag är väldigt hemmakär och trivs i tryggheten med familjen.

2. Olympia: Att få springa in till ett fullsatt Olympia slår allt.

3. Föräldrahemmet i Påarp: Känner mig alltid hemma här, det är där jag växt upp och kan vara mig själv.

4. Fria Bad i Helsingborg: Dottern gillar att bada där så vi brukar åka dit en del.

5. Sillen & Makrillen och Pålsjö krog: Nu blev det visst sex ställen. Är det okej? Dessa restauranger besöker jag en del. De gör gott käk.

Publicerad 27 July 2018 13:00