Claus Ziegler från Vellinge och Sean Montem från Limhamn ska simma sträcka utan uppehåll.

Claus Ziegler från Vellinge och Sean Montem från Limhamn ska simma sträcka utan uppehåll. "Det blir som att simma hem", säger Sean. Foto: Sean Montem.

Extremsportarna ska simma över Öresund

"Alltid haft en dröm om att simma från Danmark till Sverige!"

KÖPENHAMN/MALMÖ. Förra året ställdes den planerade utmaningen in. Nu är förhålladena bättre för extremsportarna Sean Montem och Claus Ziegler. På lördagen simmar de 17 kilometer från Köpenhamn till Limhamn.

Av
André Kvist

Morgondagen lovar strålande solsken och lättare vindar från nordväst. Klockan 09.00 står extremsportarna Sean Montem och Claus Ziegler redo att simma utan stopp från Kastrup Digevej, just vid bron och flygplatsen, mot Malmö.

– Vi kommer simma längs med Öresundsbron. Första delen över tunneln blir besvärlig för alla båtar som trafikerar där. Skeppen gör oss lite nervösa, om vågorna är en meter höga så syns inte vi i vattnet. Men det känns bra, säger Sean som bor i Limhamn sedan tio år tillbaka.

Duon kommer simma drygt 17 kilometer. Förra året fick man bekymmer med den säkerhetsbåt som följer paret och var tvungna att ställa in. I år ska allt vara löst och väderförutsättningar nästan perfekta.

– Jag har alltid haft en dröm om att simma från Danmark till Sverige! Vi båda har pratat om det i många, många år.

Foto: Mostphotos/Björn Wedin.

Båda är vana vid extrema tävlingar och att simma långt. De medverkar i olika swim-run och open-waterlopp och brukar normalt klara denna sträcka på 4-5 timmar. Utöver vinden och båtarna är det strömmarna som blir svåra att bemästra under morgondagen. Med bara våtdräkter till sin hjälp är de utlämnade till vädrets makter och sin egen styrka.

Förhoppningen är att de ska nå Utsiktsvägen i Limhamn efter sju timmar i det 19-gradiga vattnet. Två snabba pauser kommer de ta för att få i sig energi och vatten. Annars simmar de hela tiden. Orsaken är helt enkelt att om de stannar så kyls dem ner, så de måste hela tiden röra sig.

– Vinden har vi med oss, den hjälper oss framåt. Vi kommer vara i vattnet hela tiden så det viktiga är att vi inte blir kalla, vi kan inte sluta simma.

En båt med duons team och sjukvårdare kommer befinna sig strax framför dem hela tiden. Alla båtar i området kommer att informeras om att det är simmare i vattnet. Vill man följa hur det går så kommer två drönare att livesända hela utmaningen här.

Publicerad 06 July 2018 14:00