Extrem torka gör läget besvärligt för skånska bönder, menar Hans Ramel, LRF Skånes ordförande.

Extrem torka gör läget besvärligt för skånska bönder, menar Hans Ramel, LRF Skånes ordförande. Foto: Mostphotos/Pressbild

Sommartorkan lamslår – akut läge för skånska bönder

Inget regn i sikte – även djuren drabbas hårt

SKÅNE.

Torkan är extrem i Skåne just nu och inga större nederbördsmängder väntas inom det närmsta. För spannmålsbönderna ser det ut att bli ett dystert år om regnet inte kommer – snart.
– Man pratar om en sädesminskning på 10-30 procent, säger Hans Ramel, LRF Skånes ordförande.

Mätstationen i Skillinge, i Simrishamns kommun, har inte uppmätt regn på över en månad och inte heller väntas något regn över Skåne den närmasta tiden. I alla fall inte sådana mängder som jordbruket behöver, menar Jon Jörpeland, metrolog på SMHI.

– Det är extremt torrt och det är ovanligt långa perioder utan nederbörd som det ser ut nu. Eventuellt kan det komma ytterst lokala regnskurar mot söndagen, men det handlar om regnstänk, säger han.

LRF:s ordförande Hans Ramel menar att läget är besvärligt. I kombination med en extrem höst med blött väder och sedan den nuvarande extremtorkan gör läget kritiskt för framförallt spannmålsbönderna.

– Den blöta hösten orsakade bland annat att veteplantorna satte ett grundare rotsystem vilket gör att det blir tufft när den här torkan kommer. Vi hade behövt extra djupa rotsystem med den här väderleken, säger han.

Årets första grässkörd, den som genererar djurfoder, var 30 procent mindre än vanligt. Enligt Hans Ramel kommer en ny grässkörd i juli. Kommer det regn snart finns det chans att gräset återhämtar sig, men han menar att man nog ändå får räkna med brist på foder till hösten.

För säden är läget kritiskt om regnet fortsätter att utebli. Det som är grönt fortfarande kan återhämta sig till viss del, men det som redan är sönderbränt, därmed dött, kan inte återhämta sig.

Jag vill inte vara en domedagsprofet men läget är allvarligt, det kan jag inte sticka under stol med. 2018, i kombination med 2017, kommer att bli ett extremt år som sticker ut. Regnet behöver komma nu.

– Man pratar om en skördeminskning på 10-30 procent än så länge, men det är svårt att se var det landar före skörden. Våra medlemmar är oroade över det här och även för gräset och att man därmed kanske inte kommer att ha tillräckligt med foder till vintern.

Ekonomiskt kommer det troligen att bli ett bakslag för bönderna. Men Ramel menar att det är en komplicerad mekanism som styr världsmarknadspriset för spannmål.

– I och med att skördarna troligen blir mindre kan priset bli högre som ger viss kompensation, men samtidigt är spannmålslagren i världen välfyllda, säger han och fortsätter;

– Varje dag som går blir det svårare att återhämta grödorna. Jag vill inte vara en domedagsprofet men läget är allvarligt, det kan jag inte sticka under stol med. 2018, i kombination med 2017, kommer att bli ett extremt år som sticker ut. Regnet behöver komma nu.

Även tamdjur och vilda djur har det svårt i värmen.

Hos Kattjouren i Malmö får man inrapporterade fall även gällande andra djur än katter.

– Igelkottarna har det kämpigt. Någon hade hittat en igelkott som närmast verkade medvetslös, men den visade sig vara uttorkad. Efter blötfoder och vatten var den i gång igen, säger Shalini Persson, ansvarig på Kattjouren.

Fåglarna menar hon också är starkt påverkade av värmen.

– Deras naturliga föda, insekterna, dör. Fåglarna har svårt att hitta att dricka, deras ungar lider i boet och kastar sig ut för tidigt för att undkomma värmen.

Hennes bästa råd för att hjälpa djuren är att förse dem med vatten.

– Ställ ut vatten som djur kan dricka av, tänk även gärna på insekterna som är så viktiga för oss men även för djur som föda. Gör ett vattenbad med glaskulor eller stenar som insekterna kan dricka ifrån. Blötfoder för katt är utmärkt att ställa ut till igelkottar, säger hon.

I kombination med värmen och människors glömska att tänka på djuren kan det uppstå riktiga dödsfällor i sommarhettan, menar hon.

– Tänk på att inte ha hundar och djur i varma bilar. Och tänk efter när det gäller hundar och varm asfalt, de kan bränna sig rejält. Djuren behöver extra omtanke när det är så varmt, säger Shalini Persson.

Publicerad 08 June 2018 12:25