Pontus Löfgren ska cykla 3 000 kilometer för att samla in pengar till Ulla-Carin Lindquist stiftelse och ALS–forskning.

Pontus Löfgren ska cykla 3 000 kilometer för att samla in pengar till Ulla-Carin Lindquist stiftelse och ALS–forskning. Foto: Privat

Nyhetsankarets son cyklar 3000 kilometer mot ALS

Botemedel saknas fortfarande

LUND.

När Pontus Löfgren var elva år gick hans mor, nyhetsankaret och författaren Ulla-Carin Lindquist, bort i den obotliga sjukdomen ALS. Nu ska han samla in pengar till den stiftelse som bär moderns namn. Han gör det genom att cykla från Kanada till Mexiko.

Pontus, som är student i Lund, har varit engagerad i stiftelsens arbete sedan 2014. Nu ska ska han sätta sig på cykeln för att trampa 3 000 kilometer från Vancouver till Tijuana, en resa som beräknas ta 40 dagar med vilodagar och ett tempo på 100 kilometer om dagen då Pontus cyklar.

– Jag har alltid velat göra en cykelresa som den här, jag har hämtat inspiration från andra, säger Pontus.

Hur mycket har du cyklat?

– Fram och tillbaka till EC i Lund (Ekonomihögskolan reds anm.), men jag har också en racercykel som jag motionerar på. Första gången jag fick uppleva touringcykling på riktigt var från Los Angeles till Tijuana.

Pontus har tidigare anordnat mindre insamlingar.

– Den här insamlingen är viktig för mig, inte bara utifrån min personliga relation till sjukdomen, utan för att det fortfarande saknas ett botemedel. ALS är en dödlig sjukdom som forfarande behöver uppmärksammas för att få mer resurser till forskning. Till skillnad från många andra svåra sjukdomar är den fortfarande relativt okänd bland många.

Målet med insamlingen sattes först till 20 000 kronor, en siffra som snabbt fick ändras.

– Det tog ett par timmar att uppfylla. Jag satte en ny siffra till 75 000 och pengarna fortsatte komma in. Jag tänkte det skulle ta slut, men jag märkte att det spridit sig på Facebook till folk utanför min krets.

Pontus, som nu går en reservofficersutbildning, var på övning under åtta dagar och när han satte igång telefonen efter det fick han nästan en chock.

– Då var det uppe i 78 000 kronor. Nya målet är 150 000 kronor, och insamlingen avslutas den 5 augusti.

Innan cyklingen startar, den 18 juni, kommer Pontus besöka forskningslaboratorier inom ALS i Vancouver och träffa representanter för en lokal stiftelse. Bostaden i Vancouver har han fixat via en app, som också kommer hjälpa honom på resan.

– Appen är speciellt framtagen för cyklister så jag hörde av mig till ett par som svarade. En av dem hade tagits sin masterexamen vid Lunds universitet och de lånar ut lägenheten till mig under fyra dagar.

Huvudsakligen kommer Pontus tälta på vägen och han gör resan på egen hand.

– Rutten jag cyklar är väldigt populär bland cyklister så jag gissar jag kommer få sällskap under delar av resan.

Pontus kommer uppdatera blogg och Facebook längs med vägen. Han ska också starta ett Instagramkonto. Läs mer om insamlingen och Pontus resa på http://pontuslofgren.com/insamling/

Publicerad 05 June 2018 14:58