Årets lärare, Maria Glawe.

Årets lärare, Maria Glawe. Foto: Pressbild

Sveriges bästa lärare kommer från Skåne

TRELLEBORG.

"Maria andas utveckling, innovation och mod, och är en förebild för både elever och lärare", så lyder en del av motiveringen när Sydsvenska Industri- och Handelskammaren delar ut pris för Årets bästa lärare till Maria Glawe, lärare på Söderslättsgymnasiet.

För att lyfta vikten av engagerade och inspirerande lärare i Sverige delar Sydsvenska Industri- och Handelskammaren ut utmärkelsen Sveriges Bästa Lärare för tionde året i rad.

Årets vinnare är förstelärare och speciallärare inom språk-, läs- och skrivutveckling vid Söderslättsgymnasiet i Trelleborg och utöver sin lärarroll är Maria drivande och engagerad i diverse initiativ kopplade till skolvärlden.

Juryns motivering lyder: "Med sin förmåga att skapa en trygg och inkluderande lärmiljö och samtidigt vara drivande i nya, kreativa projekt hjälper hon sina elever att nå sin fulla potential. I sin undervisning förenar hon värdeskapande lärande med verklig samhällsförankring när hon projektleder uppdrag med aktörer i näringslivet. Genom att sätta lärandet i ett större sammanhang lyckas hon skapa en glädje i att lära sig och utvecklas. Maria andas utveckling, innovation och mod, och är en förebild för både elever och lärare. För sitt gedigna engagemang och sin pedagogiska skicklighet är Maria värdig utmärkelsen Sveriges Bästa Lärare 2018."

– Jag är oerhört glad och stolt att få utmärkelsen Sveriges bästa lärare. Priset är en fin bekräftelse på att min passion för lärande, mitt dynamiska ledarskap och kreativa sätt att designa undervisning gör skillnad för elevernas lärande och bidrar till att utveckla den svenska skolan. Att vara lärare innebär att vara del av något större, vilket är fantastiskt. Det är således ett privilegium att få vara en betydande person i unga människors lärande och utveckling. Hälsa och lärande går hand i hand, därför behöver utbildning designas utifrån ett holistiskt perspektiv. Jag är väldigt tacksam för berikande samarbete med elever, kollegor och andra aktörer i och utanför skolan. Genom samarbete och fokus på långsiktighet kan vi tillsammans skapa en bättre värld genom utbildning, säger Maria Glawe om priset i ett pressmeddelande.

Priset kommer att delas ut under Handelskammarens Årsmöte den 31 maj, i Malmö Börshus.

Publicerad 30 May 2018 11:01