Den gamla förlossningsskadan har påverkat Katharina Berggrens liv i över trettio år. Först nu har hon fått hjälp och har på 19 månader genomfört sex operationer. Nu vill hon hjälpa andra kvinnor.

Den gamla förlossningsskadan har påverkat Katharina Berggrens liv i över trettio år. Först nu har hon fått hjälp och har på 19 månader genomfört sex operationer. Nu vill hon hjälpa andra kvinnor. Foto: Privat

Förlossningsskadade Katharina: "Har blivit isolerad i mitt hem"

Nu kämpar hon för att andra kvinnor ska slippa drabbas

SVERIGE.

Det började med en oupptäckt vaginal spricka som gjort att Katharina Berggren från Helsingborg inte kunnat göra ett normalt toalettbesök på över 30 år. För två år sedan blev läget akut när hon började läcka avföring från slidan. Först nu har hon fått hjälp. Nu vill hon höja medvetenheten kring förlossningsskador med hjälp av ett nationellt upprop.

– Det är det som har fått mig att orka kämpa vidare, säger hon.

Efter förlossningen av första barnet började problemen med toalettbesöken.

– Jag kunde helt enkelt inte bajsa, säger Katharina Berggren.

För henne var det kanske inte konstigt att det kunde vara problematiskt direkt efter en förlossning. Men snart kände hon att något var fel. Undersökningar visade att "allt såg ut som det skulle". Kontentan blev att problemen kvarstod och att hon i mer eller mindre under 30 års tid har varit beroende och i det närmsta har missbrukat laxermedel för att kunna sköta sin toalett.

Under åren har Katharina gått på otaliga undersökningar men där man inte har hittat något fel. Hon har fått ordination om att äta fiberrik kost, stressa mindre och att motionera. Men ingenting har hjälpt.

– Vården har hela tiden hanterat det som en tarmfråga och har fått det till att jag lider av en trög mage. Men jag har känt att det är något annat, att det är något som tar emot när jag ska gå på toaletten.

Förutom det har besvären gett henne stor smärta. Hon beskriver att hon de senaste åren inte har kunnat sitta ner, utan har fått vila sin vikt mot höger lår för att undvika den värsta smärtan.

– Jag har haft en smärta som har gått ut i benen och ryggen. Jag har drabbats av diskbråck, något som jag tror beror på förlossningsskadan. Men när sjukvården inte har hittat några fel har jag börjat tro att jag är inbillningssjuk och att jag är dum i huvudet. Att det egentligen inte är något fel på mig, säger Katharina.

Att läcka avföring genom slidan är fruktansvärt, det går inte att föreställa sig. Där och då kände jag att jag nästan inte orkade mer.

I mars för två år sedan blev läget riktigt allvarligt när Katharina hade drabbats av en rektovaginal fistel – en gång mellan slida och tarm.

– När jag upptäckte blod, avföring och var i trosorna ringde jag akutsjukvården. Men det fanns inga gynekologläkare där på lördagen, så jag fick vänta på att få hjälp till måndagen.

– Att läcka avföring genom slidan är fruktansvärt, det går inte att föreställa sig. Där och då kände jag att jag nästan inte orkade mer. Men där och då gjorde jag ett val att försöka göra det som står i min makt för att hjälpa andra, säger Katharina.

Katharina kom då i kontakt med en läkare som skrev en remiss till Bäckenbottencentrum i Malmö. Där upptäckte chefsläkaren den vaginala sprickan som Katharina själv var omedveten om att hon hade fått vid första barnafödseln. Den i sig och att man inte hade sytt henne efter förlossningen är orsaken till hennes 30 år långa besvär.

I januari i år gjorde Katharina sin sjätte operation på 19 månader. Hennes problem med omständliga toalettbesök kvarstår.

– Jag får lägga en hel förmiddag på att gör övningar, äta frukost och för att sedan sitta på toaletten länge. Jag läcker fortfarande till viss del avföring och har sedan länge blivit isolerad i mitt hem. Jag har fått panikångest av allt detta och får ett stresspåslag av minsta lilla, säger Katharina som inte har kunnat jobba med sitt eget företag på två år.

Hon vågar inte sia om hur framtiden blir. Men hon är fast besluten om att hjälpa andra kvinnor. Något hon bland annat gör via facebookgruppen "Våga vägra förlossningsskador". Gruppen har närmare 3000 medlemmar och är ett forum för de som fått olika åkommor i samband med förlossning.

Genom gruppen samlade Katharina Berggren in över 7000 namnunderskrifter som skickades till socialminister Annika Strandhäll i våras med rubriken "Alla kvinnor har rätt till ett helt underliv". Brevet har inte fått något svar, annat än igenom en radiointervju med socialministern. Men Katharina kämpar för att kvinnor ska få en bättre vård i samband med och efter barnafödande.

– Min upplevelse är att man som kvinna är en lägre stående varelse som har blivit försakad så länge när det kommer till sjukvård. Förlossningsvården måste bli bättre, det finns massor med kvinnor där ute som går runt och lider i tystnad. Skador i underlivet orsakade av förlossningar är tyvärr fortfarande hopplöst tabu. Det måste till ökad kunskap och man måste börja titta på bristningar i underlivet även i den lägre graden. De kan ställa till problem i framtiden, säger Katharina Berggren.

Publicerad 20 May 2018 00:00