Partiet föreslår nu att engångsartiklar av plast ska förbjudas.

Partiet föreslår nu att engångsartiklar av plast ska förbjudas. Foto: Mostphotos

Förslaget: Förbjud plastbestick och sugrör

Centerpartiet vill fasa ut engångsartiklar av plast

SVERIGE.

I framtiden kan plastbestick och sugrör vara ett minne blott. I alla fall om Centerpariet får bestämma, som nu föreslår att engångsartiklar av plast ska förbjudas.

Det finns över 150 miljoner ton plast i haven och varje år dör en miljon fåglar och fler än 100 000 vattenlevande däggdjur på grund av plastavfallet. Därför föreslår nu Centerpartiet att engångsartiklar av plast ska fasas ut.

– Det är ett stort steg mot ett fossilfritt samhälle och ett sätt att minska nedskräpningen i miljön, säger Rickard Nordin, klimatpolitisk talesperson, som intervjuas i TV4 om partiets förslag.

– Dessutom kostar det väldigt mycket pengar att städa upp och ser inte särskilt snyggt ut, säger han.

Sju av de tio vanligaste skräpen i strandnära miljöer och hav är plaster. Det handlar om engångsplaster, som till exempel snabbmatsbehållare, sugrör och plastbestick.

– Därför vill vi sätta in krafttag mot nedskräpningen genom att fasa ut engångsartiklar i plast till 2020. Det är ett stort steg mot ett fossilfritt samhälle och ett sätt att minska nedskräpningen i miljön, säger Rickard Nordin.

Men förslaget behöver inte innebära att engångsartiklar försvinner helt, utan kan i stället ersättas med nedbrytbara, fossilfria alternativ.

– Det kommer ju fortfarande finnas behov av sugrör och engångsbestick, så det är viktigt att branschen ställer om och istället använder sig av förnybara produkter baserade på biomassa. Här kommer den svenska skogen spela en stor roll, där råvarorna finns för att producera förnybara alternativ, säger Nordin.

I Storbritannien har man meddelat att man tänker förbjuda flera engångsartiklar i plast för att skydda hav och sjöar. Där kan det redan under nästa år kan bli förbjudet med sugrör, bomullstops och omrörare tillverkade av plast.

Publicerad 17 May 2018 09:41