Linda-Marie Nilsson, 26 år med rötterna i Skånes Fagerhult vill genom sitt instagramkonto @lindamariie få andra att bli mer bekväma med sina kroppar.

Linda-Marie Nilsson, 26 år med rötterna i Skånes Fagerhult vill genom sitt instagramkonto @lindamariie få andra att bli mer bekväma med sina kroppar. "Jag får mycket hat, men väldigt mycket mer positiva kommentarer. Jag drömmer om att kroppar bara ska kunna vara kroppar som inte behöver recenseras", säger hon. Foto: Privat

”Jag var så trött på att aldrig få se någon som såg ut som jag”

Linda-Marie vill förändra idealen genom kroppsaktivism

SKÅNES FAGERHULT.

Vägen att lära sig älska sitt yttre har varit lång för Linda-Marie Nilsson. Men nu använder hon sin kropp för att ändra på idealen.

– När jag började med kroppsaktivismen kände jag att jag har en kropp som betyder någonting, att den inte är värdelös, säger hon.

Det började med en bild från stranden 2012. På Facebook la Linda-Marie Nilsson upp fotot på sin egen kropp iklädd bikini med texten ”Kan alla med platta magar lägga upp strandbilder så kan jag också det". Att den skulle delas över 80 000 gånger hade hon aldrig kunnat föreställa sig.

– Då hade jag kommit till en punkt i livet där jag var så trött på att aldrig få se någon som såg ut som jag, säger hon.

Fotots spridning tog henne till brittiska tidningen The Sun. Samtidigt kom det tusentals mejl med kommentarer från tjejer och kvinnor i alla åldrar som kände sig inspirerade att bli mer bekväma med sin egen kropp.

– Jag har fått höra från tioåriga tjejer som inte vill vara med på simlektioner för att man inte vill visa sig. En kvinna i 70-årsåldern hörde av sig och beskrev att hon skulle gå till stranden igen för första gången på 50 år för att hon tidigare hade varit för obekväm för det.

– Det känns fint att kunna inspirera, men också otroligt sorligt att höra dessa berättelser, säger Linda-Marie.

Rent hälsoaspektmässigt ser jag det som ett mycket större problem att betydligt fler drabbas av självhat och behandlar sig själva illa utifrån det.

I dag har hon över 32 000 följare på Instagram där hon bland annat delar bilder på klädtips för större storlekar och bilder på sin egen kropp under hashtagen #allastorlekarärvackra Förhoppningen är att kunna vara med och förändra samhällets kroppsideal.

– Som tjock blir man diskriminerad och exkluderad. Det är bara att titta på klädbutiker – där kan jag inte hitta kläder som en smal person kan göra. I filmer och i tv-serier finns personer sällan med som ser ut som jag utan att de ska framstå som lite dumma eller klumpiga.

Dagligen fylls Linda-Maries kommentarsflöde med hejarop och rader om att man blir inspirerad av hennes bilder. Men det finns elaka röster, bland annat som anser att Linda-Marie borde skämmas över sin kropp och inte visa sig på det sättet hon gör, att hon inte borde uppmana andra att bli feta och att det är ohälsosamt att vara överviktig.

Men Linda-Marie är noga med att poängtera att hon aldrig har uppmanat till fysisk förändring utan uppmanar i stället, via sina sociala medier, till förändrat tänk kring sin kropp.

– Rent hälsoaspektmässigt ser jag det som ett mycket större problem att betydligt fler drabbas av självhat och behandlar sig själva illa utifrån det. Att man känner att man inte förtjänar saker på grund av sitt utseende. Den frustrationen har en tid i livet gjort mig både utmattad och sjukskriven. Det finns så många olika aspekter av hälsa. Men jag fokuserar på det inre välmåendet. Jag har mått mycket sämre psykiskt än vad jag någonsin har gjort fysiskt av min kropp.

Hon menar att det handlar om självacceptans. Men ett första steg att börja acceptera sin kropp kan vara att följa personer på sociala medier som liknar en själv eller som på något vis skiljer sig från normen.

– Rensa upp i sociala medier. Avfölj kanske sådana som inte ger dig själv glädje eller som påverkar din självbild på ett negativt sätt.

Om konkreta tips skriver Linda-Marie Nilsson om i sin nya bok ”Så lärde jag mig att älska min kropp”.

– Drömmen för mig är i slutändan att kroppar bara ska få vara kroppar. Att vi inte ska recensera kroppar, att vissa kroppar inte är bättre än andra.

Linda-Marie Nilssons bild från 2012, med texten ”Kan alla med platta magar lägga upp strandbilder så kan jag också det

Linda-Marie Nilssons bild från 2012, med texten ”Kan alla med platta magar lägga upp strandbilder så kan jag också det", delades över 80 000 gånger på Facebook. Foto: Privat

Publicerad 13 May 2018 04:30