Foto. Skärmdump Tradera

Birks "försvunna" kniv såldes för nästan 36 000 kronor

"Ett stycke filmhistoria"

ÖSTERLEN. Säljaren från Sankt Olof gjorde sig en rejäl förtjänst när hon auktionerade ut sin vadslagningsvinst på Tradera. Med en minst sagt målande beskrivning landade det vinnande budet på imponerande 35 800 kronor.

Objektet som auktionerades ut till högstbjudande var inget mindre än Birk Borkassons försvunna kniv som Birk och Ronja bråkar om vid björngrottan i filmatiseringen av Ronja Rövardotter från 1984.

Efter inspelningen ska kniven tydligen ha följt med en i filmteamet hem och där ska den sedan ha legat och dammat i 30 år. Fram tills nu.

"En bekant till mig jobbade på filminspelningen 1983-1984 och fick med sig kniven hem efter att sista scenen var filmad. Den har sedan dess legat och samlat damm i en låda på hans vind, det fram tills för några veckor sedan. Efter en blöt kväll, mycket tequila, någon pinata, en sombrero och många vadslagningar senare så var kniven plötsligt min", skriver säljaren i sin annons.

Anledningen till försäljningen uppges vara att säljaren tycker att kniven förtjänar ett bättre hem, hos någon som bryr sig om den och att säljaren själv hellre vill ha en katt.

Fortsättningsvis går säljaren på med försäljningsargument om en unik chans att bli ägare till ett av svensk filmhistorias mest mytomspunna, legendariska och omtalade föremål.

Säljaren går till och med så långt som att kalla kniven "Svensk films heliga graal".

Och argumenten gick tydligen hem. På bara några dagar steg budgivningen mellan en handfull intressenter från 0 till imponerande 35 800 kronor.

Kommer du ihåg scenen från filmen?

Publicerad 03 May 2018 12:11