OBS: Bilden är ett montage.

OBS: Bilden är ett montage. Foto: Ur polisens förundersökning (fyrverkeripjäsen)/Mostphotos.com

Sköt raketer mot folksamling: "Verkade inte bry sig"

"Många personer fick kasta sig undan"

SVEDALA. Under nyårsfirandet på torget i Svedala sköts flera fyrverkeripjäser rakt in i folksamlingen. Två 19-åriga män åtalas nu för framkallande av fara för annan.

Enligt åtalet lyfte de två 19-åringarna upp en fyrverkeritårta och riktade den mot människorna samtidigt som raketerna började skjutas ut.

Totalt kallades ett tiotal polispatruller till torget under nyårsnatten för att upprätthålla ordningen. En polis som blev vittne till händelsen säger så här i förundersökningen:

– De båda tog ingen notis om sin omgivning och verkade inte bry sig om var raketerna träffade. De verkade dessutom tycka hela situationen vara rolig. Jag fick inte känslan av att de siktade mot någon speciell, utan bara där det stod folk och i riktning mot våra polisbilar. Många personer fick kasta sig undan och springa från platsen.

En läsare som bor i Svedala kunde filma delar av förloppet från en balkong.

– Jag anade att det skulle bli såhär då jag har vänner som berättat att det varit såhär förr. Jag stod i säkerhet, men det var kaos. Ungdomar på plats tog skydd inne på grönsakshandlarens lilla innergård, har hon tidigare berättat.

De två männen greps senare under nyårsnatten. Åklagaren menar att de åtalade genom grov oaktsamhet utsatt en stor grupp människor för livsfara och fara för svår kroppsskada.

Båda 19-åringarna nekar till brott.

Publicerad 02 May 2018 00:00