Ett äventyr på 500 mil under 120 dagar väntar för longboardåkaren Erik Sander, med start och mål i Smygehuk.

Ett äventyr på 500 mil under 120 dagar väntar för longboardåkaren Erik Sander, med start och mål i Smygehuk. Foto: Pressbild

Erik ska rulla Sverige runt – på longboard

Ger sig ut på ett 500 mil långt äventyr med start vid Smygehuk

SVERIGE. Han har värmt upp genom att rulla 140 mil runt Island. Nu väntar det stora äventyret för Erik Sander – att ta sig med longboard genom hela Sverige. Under resans gång pågår också en insamling till förmån för forskningen om Multipel skleros, en sjukdom som han själv är drabbad av.

Av
Anja Degerholm

Den 1 maj sparkar Erik Sander igång sin resa vid Smygehuk. Varför åker man då Sverige runt på en longboard? Erik Sanders svar på den frågan är för att utmana sig själv fysiskt och psykiskt, leva ute i naturen och för att inspirera andra att följa sina drömmar.

– Jag har alltid älskat extremsport och tänkte att jag kunde kombinera det med vildmarksliv, så förra sommaren åkte jag Island runt på longboard. Efter det blev jag taggad på mer och tänkte varför inte åka Sverige runt. Sverige är ett så stort och vackert land med massor kvar att upptäcka, säger Erik Sander, dagen innan avfärd.

Erik Sander är 31 år och bor till vardags i Stockholm. Han lär vara den första som genomför en Sverige runt-resa på longboard. Totalt är det 500 mil som ska avverkas under cirka 120 dagar. Det innebär dagsetapper på fyra–fem mil.

Foto: Pressbild

Allt Erik behöver under resans gång, som tält och annan utrustning, bär han själv med sig i en ryggsäck. Resan startar vid Smygehuk och går vidare mot Malmö, Helsingborg, längs västkusten och den västra delen av landet ända upp till Karesuando i Kiruna kommun. Och på hemvägen går rutten längs östkusten ner mot Stockholm, Kalmar och Karlskrona, tillbaka till Skåne och resans mål – Smygehuk någon gång i augusti.

– Den största utmaningen blir att bära all packning på ryggen hela dagarna, den kommer att väga mellan 17 och 23 kilo.

För att förbereda sig inför den utmaningen har Erik tränat med packning 20–40 timmar i veckan sedan september.

– Det har varit allt ifrån långfärdsskridskor till promenader med packningen. Dessutom har jag tränat mycket grundfysik, som styrka och kondition.

Planeringen av resan har pågått sedan förra sommaren, bara att göra upp en lämplig rutt tog tre månader.

– Jag har försökt hitta vägar med så lite trafik som möjligt, men med så bra asfalt som möjligt. Och det var inte helt lätt. Men rutten kommer nog att ändras lite, jag hoppas på att få tips från folk längs vägen.

Förutom själva äventyret finns det ett annat viktigt syfte med resan. Erik har dragit igång en insamling till Hjärnfonden, där alla insamlade pengar oavkortat ska öronmärkas till forskningen om Multipel skleros (MS).

– Jag har själv MS men mår trots det ganska bra, annars hade jag inte kunnat göra ett sådant här äventyr. Samtidigt vet jag att många mår dåligt på grund av MS och kan jag inspirera dem att göra något som gör att de glömmer sin sjukdom för en stund så betyder det oerhört mycket för mig. Om inte annat så kan jag samla in pengar till forskningen om MS.

Nu ser han fram emot att äntligen få sätta longboarden i rullning.

– Störst av allt är äventyret, men jag ser även fram emot alla människor jag kommer att möta längs vägen. Kanske är det någon som kan hjälpa mig att fylla på vattnet – eller har en bulle till övers att bjuda på, säger Erik Sander.

Foto: Pressbild

Följ Eriks resa

På sandersadventures.se kan man följa Erik Sanders långa longboard-äventyr. Han kommer bland annat att passera en rad skånska kommuner så som Trelleborg, Malmö, Kävlinge, Landskrona, Helsingborg, Åhus, Simrishamn och Ystad.

Det går även att följa hans äventyr via sociala medier som Facebook och Instagram, där han gärna tar emot tips på fina vägsträckor längs vägen. Där finns även information om insamlingen till Hjärnfonden.

Publicerad 01 May 2018 07:00