Foto. Privat

Lunginflammation nära att kosta Oscar livet

Låg nedsövd i respirator en vecka

LUND/MONTERREY. Att livet kan förändras på en sekund har familjen Sajland tvingats inse otaliga gånger de senaste månaderna. Sedan februari behandlas sonen Oscar för en mycket aggressiv hjärntumör på ett sjukhus i Mexiko. Han har svarat bra på cancerbehandlingen, men en plötslig lunginflammation höll på att kosta honom livet.

– Det var en fruktansvärd vecka, otroligt orolig och ledsam. Den värsta i våra liv, säger Oscars pappa Göran Sajland, som tillsammans med mamma Cecilia och Oscars två yngsta syskon Gustav och Josefine är på plats i Monterrey.

Sedan ankomsten till staden i början av februari har Oscar fått totalt tre behandlingar mot sin tumör. De har haft god effekt och man har redan kunnat se hur vissa cancerceller försvunnit och huvudtumören krympt. Men det är inte bara mot cancern Oscar kämpar. Till följd av sin infektionskänslighet insjuknade han för en dryg månad sedan i akut lunginflammation.

– Under en vecka låg han nedsövd i respirator. Det var väldigt kritiskt. När han vaknade hade respiratorn dessutom orsakat ett hål i ena lungan som gjorde att den kollapsade, berättar Göran.

Sjukvårdsteamet lyckades vända Oscars kritiska tillstånd och sedan en vecka tillbaka är han åter ”hemma” med familjen.

– Han läker bra, men är väldigt trött och medtagen. Ibland har han ingen matlust. När han äter och får ny energi är han vid god vigör, berättar Göran.

Innan familjen åkte ner till Mexiko startade de insamlingen ”Help us Save our Oscar Sajland” på Youcaring.se i syfte att finansiera sjukvården. Inledningsvis var målet 3,5 miljoner kronor, ett mål som de nu fått höja.

– Det viktigaste är självklart att Oscar klarade sig ur det här med livet i behåll, men den här lunginflammationen har kostat en hiskelig massa pengar. Det är svårt att sätta ett mål på en insamling i förskott, då man aldrig vet vad som kommer ske längs vägen.

Det nya målet är nu satt till 450 000 euro.

– Vi får fortsätta enligt samma princip som tidigare. ”Många bäckar små”. Vi är så oerhört tacksamma över alla som bidragit på ett eller annat sätt och för alla som fortsätter att stötta Oscar i sin kamp, säger Göran Sajland.

Oscar längtar hem nu. Det är jättekonstigt för honom att vara här

Planen är nu att Oscar i veckan ska få ytterligare en behandling mot cancern och efterföljande röntgen.

Förhoppningen är sedan att ett tvåveckors Sverigebesök ska bli möjligt i samband med midsommar.

– Oscar längtar hem nu. Han längtar efter syskonen, efter kompisar och efter skolan. Han längtar efter allt som är vanligt. Det är jättekonstigt för honom att vara här.

Hur länge Oscar och hans familj kommer vara tvungna att pendla till Mexiko för behandlingar är oklart. I nuläget kommer behandlingarna åtminstone sträcka sin året ut. Därefter kan behandlingarna, om han svarat bra på dem, glesas ut.

Framtidstron om att allt kommer att bli bra är dock stark och Oscar har nu tagit sikte på en ny framtidsdröm – att bli läkare.

Insamlingen på Youcarring hittar du här https://www.youcaring.com/oscarsajland-1086200

Det går även bra att bidra till insamlingen genom att swisha till Göran på telefonnummer 070 62 65 478

Detta har hänt:

Den 15 december diagnostiserades Oscar med DIPG – Diffust Pons Gliom, som är en aggressiv form av tumör som växer i den känsliga hjärnstammen där livsviktiga nervsignaler mellan hjärnan och kroppen går.

Till följd av tumörens placering i hjärnan går den inte att operera bort och behandling för att på annat sätt bota sjukdomen saknas i Sverige.

På en privat klinik i Monterrey i Mexiko har man dock specialiserat sig på att behandla barn med just denna typ av aggressiv hjärntumör.

På kliniken kombineras två olika behandlingar för att bromsa och i vissa fall även bota sjukdomsförloppet. Den, ena Intraarteriell kemoterapi, är cytostatika som injiceras direkt in till det område i hjärnan där tumören sitter och den andra är immunterapi som hjälper kroppens eget immunförsvar att bekämpa cancercellerna.

I början av februari åkte familjen till Mexiko för att inleda behandlingen.

Publicerad 29 April 2018 00:00