Zlatan Ibrahimovic får skarp kritik från Spelberoendes riksförbund för sitt delägarskap i ett spelbolag.

Zlatan Ibrahimovic får skarp kritik från Spelberoendes riksförbund för sitt delägarskap i ett spelbolag. Foto: Mostphotos

Spelberoende rasar mot Zlatans kommersiella intressen

Vill få honom att byta sida

SKÅNE.

Zlatan Ibrahimovics delägarskap i ett spelbolag får Spelberoendes riksförbund att se rött. I ett öppet brev till fotbollsstjärnan vill man att han helt ska upphöra med sina kopplingar till spelbolaget.

"Zlatan, visste du att: Fler människor än någonsin spelar så mycket att deras liv läggs i ruiner. Ibland slutar det med självmord för att man överhuvudtaget inte ser någon ljusning". Det står bland annat att läsa i Spelberoendes riksförbunds öppna brev till fotbollsstjärnan.

I brevet ger de skarp kritik till Zlatans delägarskap i ett spelbolag. Bland annat bjuder man in honom till riksförbundets kvällsmöten, med meningen: "Zlatan, du skulle bli en hjälte om du byter sida och du är alltid välkommen på våra kvällsmöten för att lära dig mer om spelets baksida."

– Skulle han besöka ett av våra kvällsmöten tror jag han skulle få rejäl avsmak för spel. En chock, säger ordföranden Henrik Armus, till Sportbladet.

På frågan om varför Spelberoendes riksförbund skrev brevet, svarar man såhär till tidningen:

– Överlag är det många kändisar som är ambassadörer för spelbolag och det här är egentligen riktat till alla dem. Men när Zlatan blev delägare blev det droppen för oss. Han är en stor förebild för väldigt många, säger Henrik Armus till tidningen och fortsätter;

– Spelberoende är klassat som en beroendesjukdom. Tänk att samma kändisar skulle göra reklam för alkohol eller droger utan att veta vad man gör reklam för.

Men på måndagskvällen svarade Zlatan på brevet via sitt officiella twitterkonto. Detta genom att länka till statligt ägda Svenska spels Wikipedia-sida.

”Den här artikeln borde vara tillägnad statliga Svenska Spel”, skriver Zlatan och länkar till Sportbladets artikel.

Det öppna brevet

Hej Zlatan,

Du kommer från en förort där utanförskap, flykt från verkligheten genom olika missbruk är vanligt. Istället för att spä på eländet genom engagemang i ett spelbolag vore vi glada om du istället ställer dig på andra sidan och verkar för en bra sak.

Zlatan, visste du att:

82.000 barn i Sverige har en spelberoende förälder. Mat på bordet? Sällan. Julklappar? Än mer sällan. Uppmärksamhet? Below zero eftersom mamma fastnat i bingohallen och pappa på toaletten och det beror inte på hård mage. Det beror på att man fastnat i ett spelberoende.

Fler människor än någonsin spelar så mycket att deras liv läggs i ruiner. Ibland slutar det med självmord för att man överhuvudtaget inte ser någon ljusning.

Snabba onlinespel som nätcasino och poker är på samma sätt beroendeframkallande som heroin.

Vi i Spelberoendes Riksförbund har fler hjälpsökande än någonsin. Bra att de söker sig hit, men samtidigt tragiskt för det innebär att fler än nånsin har hamnat i ett spelberoende som kan vara väldigt svårt att ta sig ur. Det går att spela dag å natt och ett nytt SMS-lån är bara ett ögonblick bort.

Zlatan, du skulle bli en hjälte om du byter sida och du är alltid välkommen på våra kvällsmöten för att lära dig mer om spelets baksida.

Som familjefader med två barn känns det här som ett enkelt val för dig – eller hur?

/Spelberoendes Riksförbund

Publicerad 17 April 2018 15:29