Maria Rooth.

Maria Rooth. Foto: SVT

Hon vill förändra synen på barnidrott: "Glädjen ska genomsyra allt"

Maria Rooth vill ha mer fokus på tjej- och damhockeyn

ÄNGELHOLM.

Hon ledde damkronorna till ett OS-silver i Turin för tolv år sedan. Som en av hockeyns främsta genom tiderna är Maria Rooth en förebild för många. Efter karriären har hon arbetat med att bland annat förändra synen på idrott bland barn, menar att det är alldeles för mycket elitfokus och vill se mer fokus på tjej- och damhockey.

Av
Andreas Holm

– Barn slutar alldeles för tidigt att idrotta på grund av det. En del tvingas också välja en idrott tidigt, men barn måste få prova sig fram innan de ska behöva göra ett val. Låt barn få vara barn. Det ska inte vara blodigt allvar, låt de leka och ha roligt. Då kommer det andra automatiskt, säger Maria Rooth.

Med det andra menar 38-åringen utveckling. Det behövs inte köras stenhårda träningspass att nöta slagskott eller passningar i hockey. Med lekfulla övningar kommer resultat ändå.

– Allt för många klubbar har elitfokus tidigt i åldrarna. När jag tänkt på det har jag insett att jag fick lov att vara barn upp till 13–14 års åldern. Vi hade mycket lek och inget tvång i hockeyn. Det vill jag förmedla på bland mitt sommarhockeyläger, säger Maria Rooth.

Runt 150 spelare drillas varje sommar i Halmstad. Tidigare år har bland annat Henrik Lundqvist och damkronornas förre förbundskapten Leif Boork gästat lägret. Målet är att tjejerna ska känna att de får uppmärksamhet och tas på allvar och känna en trygghet i sig själva menar Maria Rooth.

– Hockey ska vara roligt, och här ska man få lära sig hockey samtidigt som glädjen ska genomsyra allt. Både på och utanför isen.

Även fast hon själv började lira med pojkar i Rögle BK är det inte den självklara vägen till framgång som hockeyspelare.

– Det är tufft klimat i killhockeyn och tyvärr är det lätt för tjejer att brytas ner. Det funkar inte för alla, men jag blev accepterad av gänget, säger Maria som parallellt med pojkhockeyn började lira med Veddige HK:s damer.

Finns det för lite fokus på tjej- och damhockey i Sverige?

– Både ja och nej. Det är en kulturinställning hos klubbarna. Möjligheterna att spela är olika beroende på var man bor. Stockholm och Småland har bra flickserier och exempelvis Luleå är en stor klubb som satsar på jämlikhet och hockey för alla.

Hur tycker du din moderklubb Rögle BK lyckas?

– Tyvärr har de inte gjort sin del och det är de medvetna om. Jag önskar så klart lite mer av klubben. Jag tror att de vågar ta steget snart att satsa mer på tjej- och damhockey.

Förutom att föreläsa om sin karriär och driva hockeyläger är Maria Rooth aktuell i SVT:s jubileumssäsong av "Mästarnas mästare". Förra året blev hon trea i programmet. Så klart är hon ute efter revansch.

– Så funkar vi idrottare. Vi vill alltid vinna. Det går inte bara att delta utan alla går för vinst. Det är som ett mästerskap på äldre dagar. Samtidigt en upplevelse att lära känna de andra mer, få ta del av deras historia får en mer förståelse vad de har gått igenom.

Själv valde Maria att berätta om sitt främst minne från karriären. OS-semifinalen i Turin 2006. För första gången lyckades Sverige besegra USA. Maria gjorde hattrick när amerikanskorna slogs ut på straffar. För första gången på 16 år gjordes en OS-final inte upp mellan Kanada och USA. I final föll dock svenskorna mot Kanada men vann ett åtråvärt silver.

– Jag valde det ögonblicket, som är störst inom svensk damhockey. Vi hade alla bitarna ett svenskt lag behövde. Lagbygget var avgörande, alla visste vad de skulle göra och det gav resultat. För mig själv var det en fantastisk match, och valde att berätta den historia som kanske inte är den som lyfts fram tidigare, säger Maria Rooth.

FAKTA

Namn: Maria Rooth

Ålder: 38

Familj: Fru Cecilia och två döttrar.

Yrke: Kommunikatör på Lindab, föreläsare och ansvarar för Maria Rooth sommarhockeyläger. Tidigare hockeyproffs och landslagsspelare.

Moderklubb: Rögle BK.

Klubbar i karriären: Veddige HK, Jonstorp IF, Helsingborg HC, Assabet Valley (Boston), University of Minnesota Duluth Bulldogs, Limhamn Limeburners, Mälarhöjden/Bredäng, AIK.

Klubbar som tränare: University of Minnesota Duluth (assisterande tränare).

Meriter: OS-silver (2006), OS-brons (2002), tre gånger ligavinnare med University of Minnesota Duluth Bulldogs, första svenska kvinna att bli invald i Internationella ishockeyförbundets Hall of Fame (2014), SM-silver (Limhamn Limeburners), två SM-brons (Veddige HK). Universitetsrekord i Minnesota med totalt 232 poäng (varav 119 mål). 105 mål (flest mål genom tiderna av alla damspelare) på 265 landskamper.

Aktuell: En av deltagarna i SVT:s jubileumssäsong av "Mästarnas mästare", arrangerar i sommar sin tolfte sommarhockeyskola för tjejer.

Publicerad 14 April 2018 07:00