"Att människor inte ens respekterar kyrkogårdar och gravplatser", säger polisens presstalesperson Nils Norling om de många stölderna från kyrkogårdar i Malmö. Foto: Polisen/Wikimedia

Nya stölder på kyrkogård: Det är så onödigt

Svårt för polisen att utreda dessa brott

MALMÖ.

Sedan i somras har polisen tagit emot ett 20-tal anmälningar av personer vars anhörigas gravar vandaliserats och där olika typer av statyetter och kors stulits. Nyligen stals ett mässingskors från Östra Kyrkogården.

Av
Andreas Holm

– Det är så onödigt. Att människor inte ens respekterar kyrkogårdar och gravplatser, säger Nils Norling, presstalesperson vid Malmöpolisen.

För två veckor sedan stals ett kopparkors från en gravplats och veckan före det försvann en statyett av brons från Östra Kyrkogården.

Lokaltidningen har tidigare rapporterat om stölderna på kyrkogårdar i Malmö. Främst Östra Kyrkogården har varit hårt drabbad. Nils Norling säger att brotten är svåra att klara upp. Främst rör det sig om tidsspannet – det kan vara svårt att avgöra exakt när något har stulits – och dels att det knappt finns några vittnesuppgifter.

– Det är inte alltid en anhörig tittar till gravplatserna så brottstiden är ganska bred. Sedan är de flesta kyrkogårdar inte heller övervakade och många tjuvar använder sig nog av dygnets mörkaste timmar för att undvika att bli sedda, säger Nils Norling.

Det finns inga misstänkta för stölderna. Den senaste händelsen rubriceras som stöld och brott mot griftefriden.

Publicerad 02 April 2018 07:00