Foto: Privat

Oväntade gåvan till Hemlösas hus

"Det finns otroligt fina och generösa människor"

HELSINGBORG.

I början av januari drabbades Hemlösas hus av både inbrott och bilstöld. Nyligen fick den ideella verksamheten en glad överraskning.

Av
Andreas Holm

– En dag kom en man in till oss och frågade om vi behövde en bil. Sedan gick vi ut på gården och där stod en nästan sprillans ny Fiat, berättar Jan Jönsson på Hemlösas hus, som var den som tog emot den välbehövda gåvan.

I januari fick verksamheten ett hårt slag. Dels stals verksamheten "Värmestugans" bil och brändes upp. Även Hemlösas hus drabbades av inbrott där bland annat datorer stals av tjuvarna.

Den gamla bilen användes av bland andra Jan själv att hämta mat eller leverera bröd till hemlösa och verksamheten tvingades hålla stängt under en tid.

Omgående gick en lokal företagare in med totalt 35 00 kronor till en ny bil och datorer.

– Han kontaktade oss efter inbrottet och ville hjälpa till. Ett väldigt generöst bidrag som gjorde att vi kom på fötter igen, säger Jan Jönsson.

Nyligen fick Hemlösas hus besök av en man, som vill vara anonym. Den dagen var det Jan Jönsson som tog emot honom. Mannen kom in med ett par bilnycklar i handen.

– Han frågade om vi hade en bil. Jag svarade att Värmestugan har ju fått en igen. Men har Hemlösas hus en egen frågade han då. Nej, svarade jag. Kom med ut då sa mannen, berättar Jan Jönsson.

Nu har nya möjligheter öppnats.

Det var en härlig syn som väntade. På gården stod en röd Fiat parkerad.

"Vill ni ha den?", frågade välgöraren till Jan, som inte kunde mer än att tacka tusenfalt.

– Nu har nya möjligheter öppnats. Vi har tidigare tackat nej till flera saker då den andra bilen använts flitigt. Nu kan vi bland annat hämta människor och köra dem hit, eller till sjukhus, stadsmissionen eller hämta gåvor som privatpersoner vill skänka till oss.

Mannen hade ingen nytta av bilen och ville skänka bort den till en icke politisk och icke religiös organisation som gör nytta berättar Jan Jönsson.

– Det var verkligen en glad överraskning och det är inte varje dag man får en fin bil till skänks. Det är svårt att förstå det finns så många otroligt fina och generösa människor, säger Jan Jönsson.

Publicerad 25 March 2018 06:30