Foto. Privat

Fanny vädjade om hjälp – fick instruktioner hur hon skulle ta sitt liv

Inte olagligt att hetsa andra till självmord i Sverige

MALMÖ. För ett drygt år sedan var tillvaron för 27-åriga Fanny Tivenius så mörk att hon inte såg någon annan utväg än att ta sitt liv. När hon i ett sista rop på hjälp skickade sms till sina vänner fick hon ett chockerande svar. Detaljerat skrev en vän, som även arbetar som polis, hur hon skulle gå till väga för att lyckas med sitt självmord.

– Jag blev väldigt förvånad över svaret. Samtidigt mådde jag så dåligt att jag var mottaglig för det han skrev, berättar Fanny.

Fanny, som vid det aktuella tillfället led av en allvarlig depression, hade flera gånger tidigare försökt avsluta sitt liv. Förutom att hon innerst inne faktiskt ville leva var det som hindrat henne från att fullfölja sina självmordsplaner ångest och rädsla över att det skulle göra ont. Polismannen förklarade hur hon skulle gå till väga för att komma runt detta.

Som tur är var det fler som såg Fannys sms den natten.

– Precis innan jag skulle göra det ringde en annan vän. Vi pratade en timme och hon hjälpte mig. Det fick mig på andra tankar.

När Fanny vaknade nästa morgon mådde hon fortfarande dåligt, samtidigt kunde hon se mer nyktert på saken än kvällen innan.

Tack vare att min väninna ringde i sista stund fick jag en andra chans

Fanny fick professionell hjälp för sin depression och mår idag bättre än någonsin.

– Jag njuter av livet och är så glad att jag inte lyckades den där natten. Tack vare att min väninna ringde i sista stund fick jag en andra chans. I dag är jag på banan igen och ser verkligen fram emot framtiden, säger hon.

Men historien slutar inte med ett avbrutet självmordsförsök.

En tid efter händelsen valde Fanny att anmäla polismannen som instruerat henne om hur hon skulle ta sitt liv. Men då det i dag inte är olagligt i Sverige att uppmana andra att ta sitt liv, lades utredningen ner och polismannen jobbar kvar inom kåren utan några disciplinära åtgärder.

– Efter att jag gått ut och berättat om händelsen blev jag åter kontaktad av polismannen som skrev alla möjliga hemska saker till mig. Han skrev att jag var sjuk i huvudet, att ingen trodde på det jag sa och att min framtid inte skulle se ljus ut. Det knäckte mig helt.

Som tur var fanns det andra vid Fannys sida som stöttade henne frisk. Hon fick även kontakt med organisationen Suicide Zero, som hjälpt henne att driva processen framåt.

– Framförallt var det väldigt skönt att känna att man blev lyssnad på. Kontakten med Suicide Zero har gett mig gnista och hopp om framtiden. De har fått mig att inse att livet kan bli annorlunda och att man aldrig ska sluta försöka att göra det bättre.

I samband med att Fanny och Suicide Zero berättade om händelsen i TV4 i början av veckan har debatten om hets till självmord blossat upp, och nu pratar man i riksdagen om en lagändring.

– Det är fantastiskt vilket genomslag det fått på bara några timmar. Jag valde att berätta i hopp om att hjälpa andra att våga be om hjälp när de mår dåligt och nu är det tal om en lagändring. Det är fantastiskt.

Enligt en enkät som TV4 Nyheterna gjort ställer sig samtliga riksdagspartier sig positiva till att se över lagstiftningen om hets till självmord.

– Om någon mår dåligt så ska man få hjälp att ta sig ur den situationen, inte bli hetsad, påhejad och uppmanad och få hjälp om vilka redskap man bör använda att begå självmord. Det ska vara totalt tydligt i svensk lagstiftning. Så det behövs göras förändringar, säger Andreas Carlsson (KD) till TV4.

I flera andra europeiska länder är det i dag olagligt att hetsa andra att ta sitt liv.

Behöver du hjälp?

Till Självmordslinjen kan den som har tankar på att ta sitt liv eller har en närstående med sådana tankar vända sig. Ring 90101 eller gå in på mind.se

Publicerad 25 March 2018 00:00