Foto: Mostphotos.com

Djurägare har visat upprepade brister i sin djurhållning

Flera inspektioner har gjorts – har redan förbud att ha klövdjur

KRISTIANSTAD.

Den djurägare som nyligen fråntogs sina hästar efter att Länsstyrelsen hittat sju kadaver och sex misskötta hästar, har under en lång tid varit känd hos myndigheten. Så sent som 2008 har mannen, som tidigare hade en gård i Tomelilla kommun, haft förbud att ha klövbärande djur som grisar och nötkreatur.

Av
Andreas Holm

– Djuren for så illa att de avled, både kor och grisar, säger Jenny Persson, handläggare på Länsstyrelsen Skåne.

Sedan dess har mannen inte haft klövbärande djur men valde att på en ny gård i Kristianstads kommun införskaffa hästar. För åtta år sedan gjordes ett första besök på gården.

– Då hade vi fått en anmälan om att djuren vanvårdades, säger Jenny Persson.

Under detta besök gjordes inget omhändertagande, men fyra år senare, 2014, togs beslut om att mannen skulle ge djuren mat, veterinärvård och en bättre översyn.

– Det har varit flera bekymmer de senaste åren när det handlar om mannens djurhållning. Han har fått en rad tillsägelser men det har aldrig funnits en anledning för oss att omhänderta några djur tidigare, säger Jenny Persson.

Den 6 mars i år gjordes ett nytt besök efter att en privatperson varnat Länsstyrelsen om misskötsel. På platsen hittades sju hästkadaver under presenningar och plastpåsar ute i en hage på gården. Sex hästar omhändertogs.

– Det stod två hästar i ett stall och de var täckta med gödsel över hela kroppen, hade lång päls och var angripna av löss. Det är sällan man ser hästar så smutsiga, de har verkligen fått stå i skiten. Vi hittade ytterligare fyra hästar ute i en hage. Även de var tunna och magra, berättade då Jenny Persson för Lokaltidningen.se där hon även sa att fallet var ett av de värsta hon varit med om.

Johan Eriksson är ansvarig åklagare för ärendet gällande misstankarna om djurplågeri. Eriksson berättar att han och polisen avvaktar med vidare åtgärder tills veterinärer och externa handläggare undersökt vad som hänt.

– Det fanns tecken på viss del av vanvård hos de levande hästarna. Veterinärer ska även försöka undersöka de avlidna djuren för att försöka bedöma vad de dött av. Vi måste få svar på om det ligger något brott bakom, säger Johan Eriksson.

Vet du om mannen misstänkts för liknande brott tidigare?

– Han ska inte ha misstänks för djurplågeri tidigare.

Det har varit flera bekymmer de senaste åren.

På gården fanns även två hundar som Länsstyrelsen undersökte. Men de ska ha varit i bra skick och därför fanns inga skäl att omhänderta dem. Däremot hotas ägaren av djurförbud, vilket kan innebära att samtliga djur som finns hos honom tas om hand.

– Det är en pågående utredning från vår sida, samtidigt som polisen utreder ett ärende om djurplågeri. Det ska ske en prövning där ägaren ska få berätta sin syn innan något beslut om djurförbud fattas, säger Jenny Persson, som trots djurens vanvård har ett positivt besked.

– Samtliga sex hästar som omhändertogs har svarat gott på veterinärens vård. Nu har beslut fattats om att de ska säljas eller skänkas bort. Det känns skönt att vi åtminstone lyckades rädda dem.

Publicerad 15 March 2018 07:00