Länsstyrelsen omhändertog sex hästar på en gård där inspektörerna även hittade sju avlidna hästar.

Länsstyrelsen omhändertog sex hästar på en gård där inspektörerna även hittade sju avlidna hästar. Foto: Mostphotos.com

Hästar hittades döda: "Ett av de värsta fallen jag varit med om"

Sju kadaver hittades vid inspektion – sex hästar omhändertogs

KRISTIANSTAD. Flera döda hästar hittades på en gård i förra veckan. De djur som fortfarande var vid liv var både undernärda och nedsmutsade. En man misstänks nu för djurplågeri.

Av
Andreas Holm

– Detta är ett av de värsta fallen jag varit med om, säger Jenny Persson, handläggare på Länsstyrelsen Skåne.

En privatperson kontaktade Länsstyrelsen Skåne med uppgifter om att flera hästar, både föl och sto, misskötts och avlidit på en gård i Kristianstads kommun. Under en inspektion hittade Jenny Persson och hennes kollega sju kadaver.

– De har dött vid olika tidpunkter och det kunde vi se utifrån förruttnelsestadiet. Troligen avled de under vintern. Alla var väldigt tunna och magra och nu utreds vad som ligger bakom varför hästarna avlidit, säger Jenny Persson.

På gården hittade inspektörerna sex undernärda hästar som var vid liv.

– Det stod två hästar i ett stall och de var täckta med gödsel över hela kroppen, hade lång päls och var angripna av löss. Det är sällan man ser hästar så smutsiga, de har verkligen fått stå i skiten. Vi hittade ytterligare fyra hästar ute i en hage. Även de var tunna och magra.

Jenny Persson berättar att Länsstyrelsen vid flera tillfällen varit på inspektionen på gården, men att det varit lugnt de senaste två åren. Bland annat har mannen sedan 2008 förbud att ha klövbärande djur, nötkreatur och grisar.

– Detta fall är det första på många år, men vi har haft historik med ägarna.

Beslutet om att omhänderta de levande djuren gjordes utan någon tvekan. I tisdags fick inspektörerna hjälp av polisen att ta hand om hästarna. "På grund av kadavren och återstående hästars skick görs bedömningen att ett omedelbart omhändertagande är nödvändigt", lyder Länsstyrelsens motivering.

– Länsstyrelsen ansåg att det fanns brister i djurhållningen vilket misstänktes utgöra brott mot djurskyddslagen då djuren utsatts för vanvård. Vi kallades till gården för handräckning och upprättade under onsdagen den 7 mars en anmälan om djurplågeri, berättar Åsa Emanuelsson, presstalesperson vid polisen.

Vid omhändertagandet fanns varken mat eller vatten till hästarna i stallet, men ute i hagen fanns det däremot tillgång till mat.

– Men utifrån skicket hästarna var i misstänker vi att de inte alltid haft tillgång till mat eller vatten under en lång period, säger Jenny Persson.

De sex hästarna fördes vidare till polisens pensionat och har undersökts av veterinär. Samtliga djur har överlevt.

– Kroppen tar stor skada av att behandlas som de gjort. Enligt veterinärens första bedömning mår hästarna bra trots att de fått lida.

Länsstyrelsen har inlett en utredning om djurförbud. Ägaren misstänks också för djurplågeri. 24Kristianstad var först med att rapportera om händelsen.

Publicerad 12 March 2018 00:00