Foto: Arkiv/Wikimedia

Nya kyrkogårdsstölder – brons och koppar har stulits från gravar

Polisen: "Tragiskt att inte ens gravar får vara ifred"

MALMÖ. Två gravar på Östra kyrkogården har utsatts för vandalisering. Både bronsstatyer och en kopparmedaljong har slitits bort och stulits.

Av
Andreas Holm

– Det är väldigt tragiskt att inte ens gravar får vara ifred, säger Nils Norling, presstalesperson vid Malmöpolisen.

På en av gravarna saknas två bronsstatyer och på en annan har en tallriksstor kopparmedaljong försvunnit. Polisen vet i nuläget storleken eller det uppskattade värdet på föremålen som stulits. Det är också oklart när brottet begåtts.

– Det är svårt med denna typ av stölder. Det är långt ifrån alla som besöker en grav varje dag. Det kan gå veckor eller ibland månader, så tidsspannet när brottet begåtts kan vara ganska stor, säger Nils Norling.

Det förekommer ofta att föremål stjäls från gravar på kyrkogårdar i Malmö. I början av februari stals flera bronskors från Östra kyrkogården och ett 120 centimeter stort kopparkors försvann från en grav på S:t Pauli norra kyrkogård.

– Vi har haft ett tjugotal anmälda stölder från kyrkogårdar det senaste året, de flesta har skett på Östra kyrkogården. Tyvärr är det svårt för oss att utreda, för det finns ingen kameraövervakning eller liknande. Vi behöver få in mer information för att arbeta vidare och eventuellt hitta några misstänkta, säger Nils Norling.

Händelserna som polisanmäldes under torsdagen rubriceras som stöld och brott mot griftefriden.

Publicerad 09 March 2018 00:00