Mikael Karlsson märker att kremationerna har ökat i kommunen.

Mikael Karlsson märker att kremationerna har ökat i kommunen. Foto: Mikael Öhrn

De flesta väljer kremation

Men få lämnar in livsarkiv hos begravningsbyråerna

RÖSTÅNGA/SVALÖV.

Döden är inte alltid ett särskilt lätt ämne att ta upp. Men frågar du begravningsentreprenörerna hade de gärna sett att fler förberedde sig inför tiden efter det här. De kan även konstatera att både borgerliga begravningar och kremationer har ökat de sista åren.

Av
Mikael Öhrn

På exteriören ser de egentligen ut som vilka kontor eller butiksinrättningar som helst. Egentligen skiljer inte interiören sig särskilt mycket åt heller, men det som ganska snart kommer över en är stillheten. För den oinvigde ter det sig möjligtvis inte som den muntraste arbetsplatsen på planeten, men inte för den som dagligen jobbar med döden.

– Ja… det är ju väldigt givande att göra det. Sen att ta hand om den avlidne, det känns rätt fint att göra det. Det är klart att ju yngre människor det är, desto mer känns det. Men vi går ju inte runt och sörjer, utan vi ska ju vara ett stöd för de efterlevande, säger Mikael Karlsson på Röstånga Begravningsbyrå om jobbet som begravningsentreprenör.

Just Röstånga Begravningsbyrå ingår numera i Nilssons begravningsbyrå, med kontor ibland annat i Eslöv, där vi träffar ägaren och begravningsentreprenören Mikael Karlsson. Men dess historia är gammal och sträcker sig ända bak till Ask under 1860-talet. Då började Gustaf Jönsson (1843-1922) tillverka måttbeställda kistor i sin verkstad.

Tiderna förändras onekligen och från att kistan med den avlidne stod kvar hemma i väntan på begravning, ligger det idag på begravningsentreprenören att stå för ombesörjningen av den avlidnas kropp.

– Ibland frågar vi om vi ska klä dem i sina kläder. Då klär vi dem och lägger dem i kistan. Det här med smink är däremot inte så vanligt, men vi har utbildad personal som kan göra det. Sen kör vi till bårhuset, sen när de anhöriga har valt kista hämtar och gör vi ordning innan vi kör till kyrkans bisättningslokaler, säger Mikael Karlsson.

"Det blir väldigt personligt"

Men idag handlar det även mycket om borgerliga begravningar och då hålls dessa av förklarliga skäl inte i kyrkan.

– Var som helst, utom i kyrkan. Det kan vara en skog, en park eller en strandkant. Man har någon som leder det, man läser dikter och spelar den musik man vill. På cd till exempel, men någon gång har vi haft livemusik med fiol och cello. Så det blir väldigt personligt. Därför kan de borgerliga begravningarna bli väldigt fina.

Hur har begravningar annars förändrats över tiden?

– Om vi tittar på landsbygden har det blivit mer kremation. Jag kommer inte ihåg när vi började med kremation, men låt oss säga att tre av tio i Röstånga är jordbegravning.

Varför har kremation blivit vanligare tror du?

– Det har väl lite att göra med jordbegravning, att man inte tycker om att se en kista sänkas i graven. Det kan vara en effekt. Sen kan det vara samhället överlag, att man tittar på hur andra har gjort.

"Döden är inget man pratar om"

Det har även blivit vanligare att människor, unga som gamla, förbereder sin egen begravning. Men Mikael Karlsson hade gärna sett ännu fler göra det.

– Det är tyvärr inte så många som har berättat, men det ökar i alla fall. Det här med att folk lämnar in sina livsarkiv, så att man kan plocka fram dem. Det är oerhört skönt för de efterlevande att ha det, säger Mikael Karlsson och tänker efter innan han fortsätter:

– Döden är inget man pratar om, ändå är det det mest naturliga i hela världen.

I kommunen finns även Bröderna Perssons begravningsbyrå, med kontor i Svalöv.

Publicerad 21 February 2018 00:00