En gravsten vandaliserades med klotter.

En gravsten vandaliserades med klotter. Foto: Jimmy Modée

Kyrkogård vandaliserad: "Oerhört ledsen"

Skadegörelse på gravsten, stenmur och anslagstavla

HÖGANÄS. När personalen kom till Kyrkplatsen på söndagen möttes de av en vandaliserad gravplats. Någon gång under helgen har någon eller några klottrat på kyrkogården och skrivit kränkande ord.

Av
Andreas Holm

– Jag blir ledsen, inte arg, bara så oerhört ledsen. Både att detta görs, men även för de som gör så här. Jag kan bara anta att det är något ungdomligt ofog, säger Magnus Nordström, kyrkoherde i Höganäs församling.

På flera ställen på kyrkogården har det klottrats. Både en bit av muren och en anslagstavla har sprayats. Men värst av allt enligt Magnus Nordström är att en gravsten har skändats.

– Det har klottrats på en gravsten och det är för mig ett stort övergrepp. Otroligt tråkigt att någon väljer att göra så mot en gravplats, säger kyrkoherden.

Muren runt kyrkogården blev också nedklottrad.

Muren runt kyrkogården blev också nedklottrad. Foto: Jimmy Modée

Under måndagen inleddes arbetet med att ta bort klottret. Allt har fotograferats, dokumenterats och polisanmälts. Det är heller inte första gången som församlingen drabbas av brott. Tidigare har koppartak stulits och sedan dess har församlingen kameraövervakning på delar av området.

– Vi har varit väldigt förskonade under en lång tid, men för ett antal år sedan stals koppar från vårt tak och för ett halvår sedan kastades en sten genom en glasruta på en av våra byggnader. Men den typ av skadegörelse vi nu drabbats av har vi nog aldrig haft tidigare, säger Magnus Nordström.

Kommer ni föra diskussioner om utökad övervakning på kyrkogården?

– Nej, inte alls. Vi ser detta som en engångshändelse.

Enligt polisen hittades inga spår på platsen som kan koppla någon person till brottet, som rubriceras som skadegörelse.

– Därför inleds inte heller någon förundersökning. Det är en oerhörd kränkning mot efterlevande som med all säkerhet mår väldigt dåligt att se släktens vandaliserade gravplats. Men vi har inget att gå på, säger Åsa Emanuelsson, presstalesperson vid polisen i nordvästra Skåne.

En förundersökning kan inledas om ny information i ärendet kommer till polisen.

– Är det någon som har tips och vet någonting om skadegörelsen så får de mer än gärna kontakta oss. Allmänheten brukar alltid vara en god hjälp, säger Åsa Emanuelsson.

Foto: Jimmy Modée

Publicerad 20 February 2018 05:00