Äldsta dottern Ella dekorerar gärna mammas påsar så de blir extra fina.

Äldsta dottern Ella dekorerar gärna mammas påsar så de blir extra fina. Foto. Privat

Därför visar Catja upp magen efter skadan

"Stomi räddar liv – det skrämmer mig att så få vet vad det är"

HELSINGBORG. Catja Karlberg lever med stomipåse efter en misslyckad förlossning. Nu öppnar hon ett vågat Instagramkonto för att visa alla där ute att det visst går att leva ett normalt liv trots att något sticker ut.

– Jag vill visa att man visst kan vara både mamma och kärlekspartner med en påse på magen.

När Catja skulle föda sitt andra barn, 2016, höll det på att kosta henne livet. Trots att hon själv önskade kejsarsnitt insisterade vården att hon skulle föda vaginalt. Det resulterade i stora invärtes skador, där såväl ringmusklerna som tarmen förstördes.

– Allt var löst på insidan, och när jag vaknade sju timmar senare var det med en påse på magen, berättar hon.

I snart två år har Catja kämpat för att komma tillbaka till vanligt liv.

– Jag har inte kunnat vara den mamma jag velat. Det är först nu som jag börjat bli mig själv igen.

Trots sin egen kamp har Catja under åren som gått sedan skadan alltid haft tid och ork att kämpa för andra. Hon står bland annat bakom den ideella gruppen "Ellas hjältar" på Facebook, som hjälper barn som har det svårt.

Nu har hon även startat en öppen Instagramsida där man kan följa hennes liv med stomi.

– När jag gått ut och berättat om min påse har jag fått väldigt mycket kommentarer. En del i form av elaka påhopp, av folk som tycker det är äckligt, men mest från folk som tycker jag är modig som vågar visa upp mig och berätta öppet att jag lever med stomipåse.

När frågan om hon inte kunde starta en Instagramsida kom upp var hon först tveksam.

– Sen tänkte jag det är klart. Om jag bara kan hjälpa en annan som är i samma situation som jag, men som inte vågar visa sig eller som får utstå mobbing på grund av det, så är det värt det. Det som skrämmer mig mest är att så många inte verkar veta vad stomi är. Det är inte konstigt att folk blir fundersamma när de ser en. Det är något som alla vi i påsfamiljen måste ändra på. Stomi räddar liv.

Tanken med Instagramsidan är att visa andra i samma situation och även de som inte lever med stomi att man kan leva ett normalt liv trots sitt funktionshinder.

– Jag vill visa att man både kan ha en karriär, vara mamma, och vara en kärlekspartner – trots påsen. Unga tjejer har skrivit till mig och berättat att de är rädda för att de aldrig ska träffa någon och att de aldrig ska våga visa sig utan kläder. Till dem brukar jag säga att om han verkligen är rätt för dig så kommer han inte tänka på det. Om han trots allt ser påsen som ett hinder är han inte rätt för dig.

Vad kommer man få se om man följer din sida?

– Allt hoppas jag. Vardagliga situationer både på bild och film. Jag hoppas exempelvis kunna fånga påsens ljud på film. Påsen har en ventil för att det inte ska lukta, men den kan inte dämpa fisljud. När påsen låter kan det vara pinsamt ibland, men det lär man sig att strunta i.

Vill du veta mer om hur det är att leva med stomipåse, gå in på: Ostomyfeelgood på Instagram.

Catja har levt med stomipåse i snart två år.

Catja har levt med stomipåse i snart två år. Foto.Privat

Publicerad 14 January 2018 00:00