Foto. Mostphotos.com

Foto. Mostphotos.com

Lars Vilks åter inför rätta: ”Är tacksam över att institutionerna intresserar sig”

Åtalas för brott mot strandskyddet efter reparation av Nimis

KULLABERG. Efter att det internationellt kända konstverket Nimis brann i fjol, har upphovsmannen Lars Vilks gjort en del reparationer för att återställa verket. För detta åtalas han för brott mot områdesskyddet inom naturreservatet Kullaberg.

– Jag har svårt att se de problem som Länsstyrelsen talar om. Jag har reparerat det lilla som blev kvar av Nimis efter branden. Jag har inte byggt något nytt, vilket de fått för sig, säger Lars Vilks till Lokaltidningen.

Det är inte första gången som Vilks omtalade bygge på Kullaberg blir en rättslig fråga. Ända sedan verket för första gångens såg dagens ljus i början av 80-talet har det drivits olika processer mot konstnären.

– För mig är det inget negativt. Jag är tacksam över att institutionerna intresserar sig för mitt konstverk. Det har varit en stor tillgång. Negativ respons ger som känt mer energi till ett verk än positiv, säger Vilks som menar att länsstyrelsens uppvaktande har skapat stort intresse för hans verk.

Första förhandlingen mot Vilks hölls 1982. Han dömdes då av tingsrätten, men friades i hovrätten.

Under de 35 år som passerat sedan dess har frågan om Nimis vara eller icke vara lyfts otaliga gånger.

– När det börjar nytt folk på länsstyrelsen vill de gärna prova sina vingar och då ger de sig på mig, säger Lars Vilks.

1984 sålde Vilks Nimis till konstnären Joseph Beuys och efter hans död 1986 ägs verket av konstnärsparet Jeanne-Claude och Christo.

– Själva verket har man nu accepterat, men jag har fått böter för själva verksamheten även efter det.

Sedan 1993, finns enligt Vilks, en överenskommelse mellan honom och länsstyrelsen om att verket ska få vara kvar och att han ska få underhålla det så att det hålls i gott skick.

En överenskommelse som länsstyrelsen inte säger sig känna till.

Åtalet mot Vilks lämnades in till Helsingborgs tingsrätt i början av veckan. När själva rättegången kommer att hållas är ännu oklart.

Hur tror du det kommer gå den här gången?

– Svårt att säga. Sveriges domstolar är lite av ett lotteri. Det beror helt på domarens inställning. Det här är en verksamhet som pågått länge. Det kan mycket väl bli så att jag döms den här gången.

Nimis

Nimis byggdes av drivved och består av glest ihopspikade plankor och trägrenar som bildar gångar, rum och torn. Uppförandet av Nimis började i juli 1980[2] som Vilks "hämnd på havet" efter att ha varit nära att drunkna,3]men också som en kommentar till den rådande konsttrenden, som gällde att "ingenting var beständigt".[4] Myndigheterna kände inte till Nimis existens förrän 1982, varefter föreläggande gjordes om rivning såsom svartbygge, vilket ledde till en lång rättslig process som Vilks tog in i sin konstnärliga praktik och betraktade som en del av konstverket. Det fysiska verket växte och mätte efter några år över 100 meter på längden. Vissa av tornen sträckte sig 25 meter upp i luften.[5] Nimis har genomgått uppdateringar under tre årtionden och över 160 000 spikar har gått åt genom åren.

Fakta: Wikipedia

Publicerad 20 December 2017 10:27