Foto: Mostphotos

Foto: Mostphotos

Ystad har fått en inomhusbana för radiostyrda bilar

Under tiden fortsätter jakten på en utomhusbana

Av
Markus Celander

YSTAD. I snart tre år har Ystads RCF uppvaktat kommunen för att få en utomhusbana. Ingenting har hänt, men åtminstone en ljusglimt finns för föreningen, som sysslar med radiostyrd bilsport – nu har de fått en inomhusbana i Västervångskolans gymnastiksal.

– Vårt mål är en utomhusbana, och att arrangera SM här i Ystad. Men det betyder mycket för oss att vi nu kan visa upp vår sport i Västervångshallen under vintern, säger Lars Bengtsson från Ystads RCF.

Sedan starten 2015 har medlemmarna i föreningen – ett 15-tal – fått utöva sin hobby på banor runt om i Skåne, berättar Lars Bengtsson.

– Men för att vi ska få fler medlemmar och kunna växa som förening så krävs det ju att vi har en egen bana att erbjuda här hemma.

Intresset för radiostyrd bilsport växer, både i Sverige och i övriga Europa, enligt Lars Bengtsson. Något han själv märkte av när Föreningarnas dag arrangerades i Ystad i början av september i år.

– Många besökare, från fem- till 70-åringar, kom fram till oss och pratade och undrade var vi körde någonstans. Tja, vi kör ju ingenstans, fick vi ju svara då.

Men några veckor senare fick föreningen tillträde till Västervångshallen, vilket medlemmarna upplever som en stor framgång.

– Att ha en inomhusbana i vinter är väldigt positivt, även om vi endast kan köra med eldrivna bilar där – många har ju metanoldrivna bilar, och då krävs det utomhusbana, eller att man kör i stora industrilokaler.

Föreningens mål är att arrangera tävlingar i Ystad, och inte minst då ett SM. För att arrangera ett SM måste banan uppfylla ett antal kriterier enligt bilsportförbundets regler.

– Vi kan tillgodose allt detta. Vi har utrustningen som behövs, allt från el-aggregat till material för att bygga ett styrtorn, vi har en miljöpolicy som kommunen tagit del av. Allt är verkligen genomarbetat från vår sida.

– Det enda vi saknar är en bit mark, men på kommunen verkar det som att det ska byggas bostäder på all mark. 

Ystads RCF har även meddelat kommunen att de gärna använder mark under en begränsad tid, fram till att där ska börja byggas.

– Men det har inte heller gått, konstaterar Lars Bengtsson.

Storleken på markbiten som Ystads RCF önskar ligger på runt en halv hektar, berättar Lars Bengtsson.

Men enligt Erik Green, fritidskonsulent på Ystads kommun, så finns det i dagsläget ingen mark som passar åt Ystads RCF.

– Marken för en sådan bana behöver vara detaljplanlagd för just det ändamålet. Dessutom låter ju bilarna en del och det finns regler för hur nära bostadsområden en bana får ligga. Som det är nu så äger inte kommunen någon mark som fungerar för detta, säger Erik Green.

Men, påpekar han – en ny översiktsplan, ÖP 2030, håller på att tas fram.

– I samband med det arbetet har jag flaggat för att vi gärna vill ha mark för Ystads RCF.

Hur är det med tomma industrilokaler? Föreningen kan även tänka sig en sådan?

– Just den saken är inget jag vet att vi diskuterat med föreningen om, men även här så gäller samma sak – de ska vara detaljplanlagda för ändamålet, och vi har inga sådana tomma lokaler.

Föreningen säger sig även vara beredd att ta mark under en begränsad tid.

– Jo, det går relativt snabbt och det är billigt att bygga upp och ta ned en bana, och där blir ingen större åverkan på marken. Jag har nämnt även detta för mina kolleger på plan- och bygg, att det även kan vara intressant med mark på vilken det inte ska börja byggas på förrän om tre år, till exempel.

Inomhusbana i Ystad

Ystads RCF håller öppet hus i Västervångsskolans gymnastiksal mellan klockan 10 och 16 den 16 december, den 13 januari, den 27 januari samt den 10 februari. Har du egen radiostyrd bil så är du välkommen att köra på banan där. Även de som bara vill titta är välkomna.
Medlemmar, ungdom: 25 kronor, vuxen: 50 kronor.
Icke medlem, ungdom: 50 kronor, vuxen: 70 kronor.

Publicerad 14 December 2017 12:00