Varje villavagn uppgår till mellan 30-40 kvm och har både sovrum, vardagsrum, kök och badrum. (Bilden är en genrebild).

Varje villavagn uppgår till mellan 30-40 kvm och har både sovrum, vardagsrum, kök och badrum. (Bilden är en genrebild). Foto: Mostphotos.com

Villavagnar för miljoner står tomma

Kommunen: ”Trycket blev mindre än vi trodde”

HELSINGBORG. I samband med flyktingkrisen 2015 tecknade Helsingborgs stad avtal med Nordic Camping Resort om villavagnar för att hysa nyanlända. Men behovet blev inte så stort som kommunen trott och nu står bostäder för miljoner tomma.

– För närvarande är det åtta stycken som används så trycket är betydligt mindre än vi trodde 2015 när det blåste som värst, konstaterar Richard Lundberg (M), ordförande i fastighetsnämnden i Helsingborg till P4 Malmöhus.

Knappt hälften av villavagnarna som står uppställda på Stenbrogårdens camping i södra Helsingborg används i dag. Resterande står tomma, men fortsätter kosta pengar varje månad.

Enligt Sveriges Radio kostar varje vagn 22 508 kronor i månaden och den totala kostnaden för vagnarna uppgår till 21 miljoner fördelat över kontraktstiden som löper ut först 2020.

Redan när kommunen skrev på kontraktet som började gälla den 1 september 2016 hade den värsta flyktingkrisen blåst över, men Rickard Lundberg anser ändå att det var rätt av kommunen att fullfölja åtagandet.

– De var redan beställda och vi hade ett åtagande från stadens sida. Har du enskilda entreprenörer som ställer upp när det blåser upp till storm kan du inte överge dem när det slutar blåsa. Då kommer de inte vara där nästa gång. Vi måste vara långsiktiga i våra relationer, säger han till P4.

Fram tills kontraktet löper ut den 31 augusti 2020 kommer kommunen göra sitt bästa för att nyttja vagnarna på bästa sätt.

– Arbetsmarknadsförvaltningen har använt dem och även Helsingborgshem och nu kan personer med tillfälliga uppehållstillstånd också bo där, säger Richard Lundberg till Radiokanalen.

Publicerad 12 December 2017 11:30