Illamående, ångestattacker, stress och tappad livslust. Hundratals kvinnor har drabbats av symptomen efter att de fått en kopparspiral insatt.

Illamående, ångestattacker, stress och tappad livslust. Hundratals kvinnor har drabbats av symptomen efter att de fått en kopparspiral insatt. Anna Tärnhuvud/Bildbyrån

Allt fler kvinnor mår illa av kopparspiral

Läkemedelsverket har inlett en utredning om vad som orsakar besvären

SKÅNE. Illamående, ångestattacker, stress och tappad livslust. Hundratals kvinnor har drabbats av symptomen efter att de fått en kopparspiral insatt. Nu anmäler allt fler sina biverkningar till Läkemedelsverket. Samtidigt riktar drabbade kvinnor stark kritik mot den svenska sjukvården.

Av
Andreas Holm

- Läkare har skrattat mig rakt i ansiktet, säger en kvinna från Skåne som vill vara anonym.

För ett par år sedan valde hon ett hormonfritt preventivmedel och fick kopparspiral insatt. Ganska omgående kände kvinnan att något var fel. Hon drabbades av sömnsvårigheter, nacksmärtor, oförklarlig stress och ätstörningar. Allt eskalerade och till slut blev hon tvungen att uppsöka akut vård.

- De hittade ingenting som skulle vara fel på mig. När jag kort därefter valde att ta ut spiralen försvann nacksmärtorna direkt och efter ett par dagar kunde jag både äta och sova normalt igen.

Livet gick tillbaka till det normala. Men efter ett halvår kom stressen tillbaka. Den följde kvinnans menscykel och hon misstänkte att kopparspiralen skapat en obalans i hormonerna.

- Jag sjukskrevs för utmattningssyndrom men det kändes inte som en ”klassisk” utbrändhet. Det var en konstig känsla. Jag skyller inte allt på spiralen men den bidrog mycket till det sämre.

Hon är en av hundratals kvinnor som anmält sina biverkningar till Läkemedelsverket. I våras startades ett tillsynsärende, som ska vara klart nästa år. Företaget som tillverkat kopparspiralen är under utredning och ska enligt uppgifter få lämna synpunkter på klagomålen.

- Förr spikades kopparspik in i ett träd för att det skulle dö. Idag väljer vi att sätta in tungmetallen i våra kroppar.

- Det är ingen enkel sak, många bitar påverkar. Men att kopparspiralen påverkat en del kvinnor negativt är jag övertygad om.

För en tid sedan skapades en Facebookgrupp för drabbade kvinnor. Där delar tusentals kvinnor sina historier och erfarenheter med varandra. En röd tråd är att i stort sett alla blivit symptomfria efter att de tagit ut kopparspiralen.

- Den gruppen har varit viktig för mig och för många andra. Man känner sig inte längre ensam. Det är så många kvinnor som är drabbade men vi blir så otroligt dåligt behandlade av vården.

Nu önskar kvinnan att problemet tas på allvar.

Förr spikades kopparspik in i ett träd för att det skulle dö. Idag väljer vi att sätta in tungmetallen i våra kroppar.

- Många ledande experter påstår att det inte finns några problem, att det är riskfritt med kopparspiral. Jag har också varit med om läkare som bara skrattat åt mig när jag förklarat att jag trott mina problem berodde på kopparspiralen.

- Jag tycker det finns alldeles för lite forskning kring detta. Man måste undersöka detta mer och samtidigt bör tillverkaren av spiralen informera om biverkningar och hur det kan påverka dig, säger kvinnan.

Läkemedelsverket berättar för Lokaltidningen att ett ökat antal inrapporterade biverkningar gjort att ett tillsynsärende nu inletts.

- Då ärendet är under pågående utredning så kan vi för närvarande inte ge någon information, säger Leif Sainio, ansvarig utredare på Läkemedelsverket.

Även tillverkaren Bayer säger att man inte kan svara på några frågor kring dialogen med Läkemedelsverket så länge ärendet inte är färdigt.

- Bayer tar alla rapporter om biverkningar på stort allvar och försöker ta reda på vad som orsakar reaktionerna som rapporterats in. Om man upplever obehag av sin spiral bör man tillsammans med sin gynekolog eller barnmorska överväga att välja ett annat preventivmedel, säger företagets kommunikatör Daniel Claesson.

Fakta – flera kvinnor lider av symptom

Lokaltidningen har kommit i kontakt med flera kvinnor som berättar att de efter insättning av kopparspiral drabbats av bland annat kraftig PMS (PMDS), ångest, irritation, huvudvärk, svampinfektioner, hudutslag, magvesväg, tryck över bröstet, illamående, yrsel och panikattacker. Samtliga symptom har försvunnit efter uttag av kopparspiralen. Många misstänker att de drabbats av kopparförgiftning.

"Mitt liv har kantats av ångestproblematik, otrolig stresskänslighet, längre perioder av nedstämdhet/depression och en obeskrivlig trötthet. Var allmänt känd för att kunna somna precis var som, på bio, på middagsbjudningar ja precis var som. Samt svårigheter att "tänka klart" och att bibehålla koncentrationen. Har även känt av metallsmak i munnen. Drog ut min spiral på direkten. Med detsamma infann sig ett lugn i min kropp, myrkrypningen försvann. Det var det absolut första jag märkte. Sakta men säker har varje symtom försvunnit.", säger en kvinna.

"Eftersom håravfall inte var en av de bieffekter som de på barnmorskemottagningen sagt att jag kunde få kopplade jag därför inte dit först att det kunde vara spiralen. När jag tappat ännu mer och det började bli oroande mycket kontaktade jag vårdcentralen som inte kunde säga vad det var. Jag föreslog att det kunde vara spiralen men det 'kunde det inte' enligt allmänläkaren där. När jag någon vecka senare fick redan på att en av bieffekterna av spiralen är håravfall, förstod att det var detta som gjort att jag tappat hår och beställde genast tid att ta ut den. Håravfallet slutade genast.", berättar en annan kvinna.

"Kopparspiralens huvuduppgift är att skapa en inflammation i kroppen, så att hjärnan får ju en signal om att något inte stämmer. För visst är det intressant att psykisk ohälsa även ökat bland unga kvinnor på senare år? Orsakat av kopparspiral, men även andra preventivmedel så klart. Eftersom många av symtomen kan vara ganska diffusa, så är det inte ofta sjukvården tagit en på allvar. Barnmorskor har i princip slagit bort tanken om att det kan vara en biverkning, eftersom 'kopparspiralen är en väl beprövad metod sedan 60-talet'. Men det är inte forskat på ordentligt sedan dess heller, och tillverkaren har till och med ökat kopparhalten i de nyare varianterna. Vi känner oss hånade eftersom många avfärdat detta som 'skrönor på internet' och 'kvinnor som skrämt upp varandra' ", säger en kvinna som haft en rad symtom, bland annat pirr i kroppen, depression, panikattacker, kraftigt håravfall, viktuppgång, hjärndimma och tryck över bröstet.

Många kvinnor berättar också att de fått dessa symtom när de satt in kopparspiral. De flesta har sjukskrivits för utmattningssyndrom men samtliga tecken på detta har försvunnit en tid efter att kopparspiralen tagits ut.

Publicerad 15 November 2017 01:00