Firande i Billeberga GIF efter kvalsegern över Yngsjö IF. Nu tar klubben ett historiskt kliv till femman. Foto: Privat

Firande i Billeberga GIF efter kvalsegern över Yngsjö IF. Nu tar klubben ett historiskt kliv till femman. Foto: Privat

Beslut:

Billeberga GIF klara för femman

Efter avslag på överklagat beslut om "Knallskottsmatchen" kan nu GIF ta historiskt kliv

Av
Andreas Holm

FOTBOLL. Billeberga GIF kan andas ut. Laget får ta det där historiska klivet upp till femman, en serie klubben inte spelat i under modern tid.

Tränaren Martin Olsson kan summera en fantastisk säsong där Billeberga GIF som tvåa i division 6 mellersta och fick kvala sig uppåt till femman. Men "Knallskottsmatchen" kunde satt stopp för klubbens dröm.

Med fjorton sekunder kvar i GIF:s avgörande kvalmöte mot Yngsjö IF kastade en supporter in en banger på planen och matchen avbröts vid ställningen 3–2. Skånes fotbollförbund tog beslutet att tilldöma GIF segern, totalt 8–5 över två matcher, men bötfälla klubben med 10 000 kronor. Beslutet överklagades men avslogs av Skånes FF efter ett möte igår kväll.

Ett rättvist beslut tycker Billebergas tränare Martin Olsson, vars lag nu tar klivet till femman efter många är i de lägre divisionerna. 2001 kvalade laget till femman utan lycka men är nu där efter några år av sportslig framgång.

– En match ska inte avgöras på skrivbordet utan på planen. Över två matcher var vi det bättre laget. Ett annat beslut hade varit orättvist. När det gäller böterna tar vi vårt straff, det är bara att acceptera men klubben måste motarbeta detta i framtiden, säger han.

Årets målsättning var inte alls avancemang utan mer blygsam med hopp om bättre placering än i fjor (åtta i division 6 västra, reds. anm). Då var det tuff motvind under våren där Billeberga endast kammade hem en seger. Men nu har laget fått spelet att stämma.

– Vi har alltid haft en stark offensiv men har behövt fokusera och stärka upp vårt försvar. Nu bär det frukt. Samtidigt har vi en bra mix av unga hungriga spelare och lite mer rutinerade rävar, säger Martin Olsson.

Hur går tankarna om nästa säsong?

– Först och främst är det häftigt att Billeberga är uppe i femman igen efter i alla fall minst 30 år. Vi får räkna med att varje match blir en tuff kvalmatch och målet är att hänga kvar. Kan vi bygga upp laget med våra egna produkter och nuvarande trupp samt krydda det med några toppspelare kan det gå vägen.

 

LÄS MER: Beslut om kvalmatch har överklagats

LÄS MER: GIF-ordföranden: "Väldigt olyckligt"

LÄS MER: Billeberga riskerar fråntas till avancemang

Publicerad 31 October 2017 13:00