Saman Ghoddos (till höger) har fått jubla i stort sett hela vägen från kval till gruppspel i Europa league i år. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Saman Ghoddos (till höger) har fått jubla i stort sett hela vägen från kval till gruppspel i Europa league i år. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Skåningen som imponerar i Europa league

... men Saman Ghoddos nobbar spel i Malmö FF

Av
Andreas Holm

FOTBOLL. Han fostrades i Oxieklubben BK Vången och har spelat i både LB07 och Trelleborgs FF. Nu gör Saman Ghoddos succé i Östersunds FK, som jagar en slutspelsplats i Europa league.

– Jag har inte fattat att vi leder gruppen, säger 24-åringen till Sportbladet.

Men några tankar om Europa hade Saman Ghoddos inte när han skrev på kontraktet med ÖFK 2015.

– Jag visste hur fint laget spelade och att Graham Potter var en bra tränare. Jag hade förväntningar på att vi skulle rulla sönder alla lag i allsvenskan. Men det har spårat ur lite, nu rullar vi ju ut europeiska lag i stället, säger han i en intervju med Dagens Nyheter.

Dörren till Europa öppnades efter seger i Svenska cupen i våras mot IFK Norrköping. Efter en fullkomlig skräll i kvalet har nu laget två raka segrar i Europa leagues gruppspel. Ghoddos gjorde ett av målen i ÖFK:s 2-0 seger över FC Zorya Luhansk och laget slog Hertha Berlin med 1-0 hemma. Nu leder laget sin grupp och är en av de stora sensationerna i årets Europa league.

Mycket har Östersund att tacka Malmökillen Saman Ghoddos, som själv stod bakom lagets vändning med sina två mål i andra playoffmötet mot grekiska PAOK som vände 1-3 till 3-3 och avancemang till gruppspel tack vare fler gjorda bortamål. Lägg därtill hittills sju allsvenska mål i år och totalt tio i fjor. Men Östersund kunde gått bet på sin stjärna. I ung ålder riskerade Saman Ghoddos tvingas sluta spela fotboll. Han skötte inte skolan.

– När jag inte pluggade så hotade mina föräldrar mig att jag skulle tvingas sluta med fotbollen. Då var det kört och jag blev ledsen. Det var bara att plugga. Jag var ju aldrig den riktiga plugghästen, men jag avslutade skolan med godkända betyg, berättade Saman Ghoddos för Sundsvalls Tidning i samband med flytten från Syrianska FC till Östersunds FK.

Nu är han en av Östersunds stjärnor, tillika landslagsman i Iran. Ikväll klockan 19 väntar ny match i Europa league, mot spanska tabelltrean Athletic Club hemma på Jämtkraft Arena. Seger där och ett avancemang mot slutspel står ännu närmare.

– Jag får gåshud! Jag har respekt för dem, men vi är samtidigt väldigt starka på hemmaplan, säger Ghoddos till Sportbladet.

Många skåningar, däribland en rad MFF-supportrar, hoppas på en flytt söderut för succémittfältaren. Men Saman Ghoddos stänger dörren till bland annat Malmö FF, ett lag han som ung kille gärna ville spela för.

– Nej, jag vill verkligen ut i Europa. Hur mycket jag än ville spela i Malmö när jag var liten så vill jag inte göra det just nu. Jag har alltid velat spela i Tyskland och hoppas på något där. Men spanska La Liga är min drömliga och jag tackar inte heller nej till lag i Premier League, säger han i en intervju med Sydsvenskan.

Saman Ghoddos fostrades i BK Vången och FC Malmö innan spel i LB07, Trelleborgs FF, Syrianska FC och nu Östersunds FK. Foto: Tobias Nykänen/Bildbyrån

Saman Ghoddos fostrades i BK Vången och FC Malmö innan spel i LB07, Trelleborgs FF, Syrianska FC och nu Östersunds FK. Foto: Tobias Nykänen/Bildbyrån

Publicerad 19 October 2017 08:00