Foto: Mostphotos.com/Bildbyrån

Foto: Mostphotos.com/Bildbyrån

Barnmorskor i Malmö tvingas bära överfallslarm

Värst på gynmottagningen

MALMÖ. Hot och våld blir allt vanligare på kvinnokliniken i Malmö. Nu har det gått så långt att personalen tvingas bära överfallslarm. Det rapporterar tidningen Vårdfokus.

– Mestadels är det de anhöriga, det vill säga männen, som är hotfulla. Oftast på grund av långa väntetider och oro för kvinnan som kanske blöder eller har fått missfall, säger Pia Teleman, verksamhetschef för kvinnosjukvården vid Skånes universitetssjukhus, till tidningen.

Störst är problemen på gynakuten. Men hoten och våldet har även blivit vanligare på förlossningen och perinatalavdelningen

– Vi har många patienter och anhöriga som har rätt mycket i bagaget i form av traumatiska upplevelser, säger Pia Teleman som förklaring till problemen.

Under sommaren har det även kommit flera rapporter om hotfulla situationer på akutmottagningen i Malmö. Inte sällan handlar det om när anhöriga eller vänner till en skjuten person dyker upp på platsen. Polisen brukar svara med att ha hög närvaro på och utanför akuten när en skottlossning inträffar.

– Det är rutin vid sådana här ärenden, har Fredrik Bratt vid polisens ledningscentral tidigare sagt till Lokaltidningen.

Nyligen föreslog Moderaterna i Region Skåne att sjukhusen ska stängslas in för att öka säkerheten.

"Rädslan sprider sig bland personalen. Andra patienter oroas och far illa. Av rapporter från sjukhusen vet vi att direkt dödshot förekommer”, skriver Moderaternas Carl-Johan Sonesson.

Men att sätta staket runt sjukhusen är inget som Regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S) tror på.

– Det är inte alls aktuellt. Vi jobbar ständigt med att förbättra säkerheten på våra skånska sjukhus och exakt hur vi ska lösa problemen med hoten vet vi inte i dagsläget.

Publicerad 03 September 2017 14:19