Huskatten Malin, sex månader, kastrerades samma dag som Lokaltidningen besökte kliniken. Hon gosar mer än gärna med Eva Heger framför kameran. foto: john nordh

Huskatten Malin, sex månader, kastrerades samma dag som Lokaltidningen besökte kliniken. Hon gosar mer än gärna med Eva Heger framför kameran. foto: john nordh

Veterinär:

”Alla katter bör kastreras”

Av
John Nordh

John Nordh

KÄVLINGE. ?Veterinären Eva Hegers rekommendation till alla kattägare är solklar: kastrera katten. För människans, men framför allt för kattens skull.
Katter kan para sig större delen av året. Men under våren är det högsäsong. Eva Heger  och de andra veterinärerna på Kattens veterinärklinik i Kävlinge har extra bråda dagar.
– Vi genomför kastreringar hela året men nu är det många som kommer hit med sina katter som föddes förra våren och som har blivit könsmogna, säger Eva Heger och fortsätter:
– Men en katt kan börja löpa så tidigt som vid fyra månader. Därför är lägstaåldern att kastera fyra månader. Tidigare låg den på ett år. De behöver inte haft en kul innan, det är en gammal myt.
”Finns redan så många hemlösa katter som far illa”
Alla katter som ?man inte ska avla på bör kastreras, enligt veterinären. Anledningarna är många.
Den kanske viktigaste är att förhindra att oönskade katter kommer till världen.
– Det finns redan så många hemlösa katter som far illa. Katten bör kastreras innan den släpps ut, säger Eva Heger.

En okastrerad katt? löper var tredje vecka. Något som tar rejält på krafterna. Både på kattens och på ägarnas.
– Kattens beteende förändras. De blir mer kontaktsökande och ofta skriker de nätterna igenom.
Det finns p-piller ?för katter. Men de utgör inte ett lika bra skydd och dessutom löper katten större risk att drabbas av juvertumörer.
– 80 procent av tumörerna är elakartade och få katter klarar sig.
Även hankatter? bör? kastreras. En okastrerad hankatt är mer stridslysten och det är inte ovanligt att den hamnar i slagsmål eller är borta under långa perioder. En hankatt som lever inomhus blir rastlös, kan matvägra och kallar på honor ofta och högt.
Kastrering av en hankatt innebär ett enklare ingrepp är av en honkatt och är därför också billigare. För en hankatt kostar det mellan 500 och 800 kronor och för en honkatt mellan 1 000 och 1 200 kronor.


Publicerad 29 March 2016 06:00