Räddningstjänsten Syd:

Tråkigt att inte sanningen kom fram

Skyddstillsyn och två månaders fängelse för rån och häleri

Av
Lotta Wahlqvist

Lotta Wahlqvist

MALMÖ. Nätartikeln upplyste om att mannen är kriminell invandrare, att han börjar arbeta som brandman i Malmö nästa år och att de blivande kollegorna på Räddningstjänsten Syd är kräkfärdiga.
Att en dömd våldsbrottsling ska tillåtas arbeta som brandman rör upp känslor bland brandmännen, uppgav nättidningen och citerade: ”…Har man varit delaktig vid ett sådant hemskt brott, så har man i grunden en väldigt skruvad människosyn enligt min mening…”

Delades ivrigt

Artikeln delades ivrigt på sociala medier och skapade många och långa debatter under helgen. Åsikterna varierade.
Några reagerade på att mannen är invandrare och menade att minareterna blir allt fler i Sverige, svenska flaggor bränns och att man snart inte får fira svenska traditioner längre.
Andra konstaterade att det är fruktansvärt att någon som har våldtagit ska få lov att arbeta som brandman. Enstaka ifrågasatte källan och artikelns trovärdighet.
Nättidningen beskriver brottet så här: ”…Tillsammans med flera andra invandrarmän rånade räddningstjänstens nya mångkulturella rekrytering ett danskt par sommaren 2003. Paret var i Sverige som turister och hade valt att tälta i Klagshamn utanför Malmö. I samband med rånet misshandlades och hotades pojkvännen till livet. Därefter hjälptes flera av männen åt att våldta kvinnan – inför ögonen på pojkvännen…”

Preskriberat

Enligt de uppgifter som Lokaltidningen har tagit del av var åtta tonåringar inblandade. Tre av dem höll vakt och rörde sig på platsen utan att slå och sparka. En 17-åring dömdes för våldtäkt, ingen för medhjälp till våldtäkt.
Den nyanställde brandmannen dömdes av hovrätten till skyddstillsyn i kombination med fängelse i två månaders för rån och häleri.
Räddningstjänsten Syds kontaktperson som Lokaltidningen har talat med, förstår de upprörda känslorna när det gäller just brottet.
– Absolut, men det är preskriberat och han har tagit sitt straff. Och han ger tillbaka till samhället så ofta han kan. Alla har lov att hitta rätt i livet, det har han verkligen gjort. En människa kan förändras mycket under elva år.
– Utifrån ett arbetsrelaterat perspektiv är han en duktig och lämplig brandman, har jobbat i många år som det nu, och han har bra utbildning i bagaget.

Vad säger du om dina kollegors åsikter?
– 13 procent av Sveriges befolkning röstade på Sverigedemokraterna och givetvis finns deras väljare även bland oss. Så är det bara. Men det är tråkigt att inte sanningen kom fram i artikeln. En station var negativ till rekryteringen, inte alla brandmän.

null

Publicerad 17 December 2014 10:00