Andreklassarna Hannah Friberg, Linnea Andersson och Tilda Cortenbach var några av de barnen på skolan som hjälpte till.

Andreklassarna Hannah Friberg, Linnea Andersson och Tilda Cortenbach var några av de barnen på skolan som hjälpte till.

Välgörenheten fyllde varje liten vrå på Marbäcksskolan

Av
John Nordh

John Nordh

SVEDALA. Säckar och åter säckar av kläder, skor och leksaker. När barnskötaren Jane LarssonMarbäcksskolan bestämde sig för att organisera en klädinsamling till utsatta familjer i Rumänien, blev intresset så stort att det krävdes ett helt klassrum för att få plats med allt.
Varje år tömmer personalen det så kallade "hitteskåpet" på Marbäcksskolan på överblivna kläder tillsammans med barnen. Oftast brukar kläderna hamna i en insamlingscontainer. Inför årets tömning blev det annorlunda.
En kollega till Jane Larsson hade sedan tidigare kontakt med familjer i en by i Rumänien där förhållandena är mycket svåra.
"Blev en jättegrej"
Därför bestämde sig Jane Larsson och hennes kollegor att utöka tömningen till en klädinsamling till förmån för de utsatta familjerna.
De gick ut med information till barnens föräldrar och det dröjde inte länge förrän kläder, skor, leksaker och sängkläder började välla in till skolan. Snart var ett helt klassrum fyllt av prylar.
– Det blev en jättegrej det här, säger Jane Larsson och fortsätter:
– Det är väl inneboende hos folk att om man kan hjälpa till så gör man det. Men många kanske inte har tid eller ork till att själva dra i trådarna så när vi gjorde det var det många som kom hit för att bidra.
Involverade barnen
En viktig del i arbetet var att involvera barnen. De barn som ville fick hjälpa till med att tvätta, sortera, vika och packa de insamlade sakerna i säckar som sedan transporterades med en lastbil direkt ner till Rumänien.
– Vi vill få barnen att förstå att alla människor inte har det lika bra som vi. Vi vill också visa dem att julen handlar om mer än bara julklappar, säger Jane Larsson.
Blir glada
Andreklassarna Hannah Friberg, Linnea Andersson och Tilda Cortenbach var några av de barnen på skolan som hjälpte till. De tycker att det både var kul och viktigt att hjälpa till med insamlingen.
– Det är bra att hjälpa de som har det svårt för då blir de glada och har det bättre, säger Hannah Friberg.
– Vi vill att alla ska det lika bra som vi, fortsätter Linnea Andersson.

Publicerad 05 December 2014 15:12