Mest troligt är att den nya studion börjar byggas senast hösten 2015, berättar klubbchefen Fredrik Melcherson. Foto: Joel Winqvist

Mest troligt är att den nya studion börjar byggas senast hösten 2015, berättar klubbchefen Fredrik Melcherson. Foto: Joel Winqvist

Gör en storsatsning för framtiden

S:t Arild bygger toppmodern svingstudio under 2015

ARILD. Satsningen på en ny, toppmodern svingstudio är ett led i att locka fler medlemmar till S:t Arild golfklubb.
– Vi vill försöka hitta nya golfare, menar klubbchefen Fredrik Melcherson.


Utövarna är få när jag och klubbchefen Fredrik Melcherson tar en tur på den välklippta gräsmattan en kylslagen tisdagseftermiddag på S:t Arild golfklubbs anläggning.
I likhet med många andra idrottsföreningar med det huvudsakliga idrottsutövandet förlagt utomhus är tempot på S:t Arild betydligt lägre under vintern, när det ofta är kallt, grinigt och blåsigt.
Fredrik Melcherson hoppas att det i framtiden ska vara full fart året om på anläggningen. Klubben har nyligen beslutat om att bygga en ny, toppmodern svingstudio som ska göra det möjligt att träna golf under högkvalitativa förutsättningar inomhus året om.
– Det gör så att vi kan driva verksamheten året om. Vi behöver inte heller anpassa nybörjarutbildningar till hösten eller våren, utan här kommer möjligheten att finnas året om. Ungdomar i dag kräver nästan att man har en året om-aktivitet för att stanna kvar. Så man kan säga att vi kommer att ha ett litet ungdomsfokus framöver, säger Fredrik Melcherson.

Klubben satsar 1,1 miljoner kronor, där omkring 300 000 kronor kommer att satsas på teknisk utrustning, på en ny svingstudio som ska erbjuda inomhusträning med svinganalysprogram med hjälp av en simulator som är kopplad till en stor duk. Då kommer spelarna att ha möjlighet att, inte helt olikt ett tv-spel, träna på slag med riktiga bollar. Här kan man bland annat följa bollbanan och öva på sin teknik, menar Fredrik Melcherson.
– I studion ska man kunna träna i en bra miljö. I utbildningssyfte är det en perfekt lämpad lokal för att introducera nya golfare, men också för de mer etablerade att fortsätta utvecklas, säger han. Dessutom kommer klubben att satsa ytterligare 700 000 kronor i en investering som ska höja nivån på banorna, restaurangen och receptionen.

Med investeringen hoppas man främst kunna attrahera nya golfare.
– Vi ser långsiktigt, vi bygger från grunden. Studion ger ju anläggningen ett mervärde i sig, det blir mer attraktivt. Det blir den första studion i kommunen, säger Fredrik som hoppas locka fler medlemmar.
– Vi vill försöka hitta nya golfare. Vi vill titta brett: alla sociala klasser och åldersspann. Vi vill få ut budskapet att golf är en relativt billig fritidssysselsättning. Det är friskvård, menar han.

Publicerad 05 December 2014 07:00