Att gå är inget för Catharina Brüggman som hellre tar sig fram genom att springa.

Att gå är inget för Catharina Brüggman som hellre tar sig fram genom att springa. "Att gå tar så meningslöst mycket tid. Jag springer ofta till affären med", säger hon.

Catharina Brüggmann tror på att ha kul

”Meningen med livet är att utvecklas och att uppfylla drömmar”

HELSINGBORG. Butikschef, division två-spelare i innebandy vid 38-års ålder och med ett eskalerande konstnärskap. Catharina Brüggmann har inte mer tid än andra, men prioriterar det som är kul.
– Meningen med livet är att uppfylla drömmar, säger hon.

Till vardags jobbar hon som butikschef. Men numera jobbar hon 70 procent för att ha tid för annat, som konstnärskapet. Catharina Brüggmann är utbildad dekoratör och har arbetat både i Stockholm och Visby inom området, men redan som sjuåring fanns en dröm om konstnärskap.
– Jag tittade i en gammal Mina vänner-bok. Där hade jag skrivit att konstnär var det jag helst ville bli när jag blev stor, säger Catharina Brüggmann.
Och det var för tre år sedan som hon bestämde sig för att satsa på riktigt. Då började hon kalla sig konstnär. Kring 2009 var hon assistent hos konstnären och musikern – tillika hennes stora idol – Robert Broberg och hos honom insåg hon att måleriet inte behövde vara perfekt.
– Det viktigaste är nog att känslan är äkta. Han lyckas med sina streckgubbar. Det gjorde lite att jag vågade satsa.

Är ombytlig

Och det har gått bra. Hennes konst har synts i skyltfönster i staden, hon har haft ett flertal utställningar och häromsistens ställde hon ut på Råå. Där såldes 18 tavlor på en dag.
– Jag hade nog inte kunnat föreställa mig att det skulle gå så bra. Det känns fantastiskt bra, säger Catharina Brüggmann och berättar att hon under intensiva perioder får ta ledigt från butiksjobbet för att ha tid att måla. Och måla gör hon allra helst hemma i vardagsrummet.
– Jag skulle nog aldrig kunna ha en ateljé. Jag är ombytlig av mig och vill ha sakerna omkring mig när andan faller på.

Prioriterar nu

Men det intensiva arbetet med måleriet har gjort att hon ibland har fått göra avkall på annat. Men det är inget som stör henne.
– Förut gjorde jag kanske mer saker om jag inte tyckte var så kul. Nu har jag lärt mig att prioritera för att kunna göra det jag tycker är kul fullt ut, säger Catharina Brüggmann.
Träningen släntrar efter ibland, när det är högtryck på konstsidan. Men i stort älskar hon och mår bra av träningen, menar konstnären. Hon är 38 år men är spelar i FCH division 2 och har träningar tre gånger i veckan.
– Laget förstår att jag har mycket att arbeta med. Så länge det är okej med dem att jag inte är med på allt, så fungerar det för mig med.

Springer helst

Och att röra sig, och att vara tidseffektiv är Catharina Brüggmanns melodi. Hon berättar att hon inte har några problem att vara still och ta det lugnt, men att det finns tid att tjäna under transportsträckor.
– Jag springer ofta dit jag ska. Till affären, till exempel.
Men hon menar att det inte är för träningens skull.
– Det tar sådan meningslös tid att gå, så springa har blivit min grej.

Är tävlingsmänniska

Och precis som det är en tävlan om tiden menar hon att hon är en tävlingsmänniska, men att hon med åren har lärt sig att bli en bättre förlorare.
– Förut tävlade jag i allt. Jag sysslade med enmanssport som bordtennis och jag skulle vinna själv. Jag skulle prestera allt på egen hand. Men med tiden har jag insett att framgång blir så mycket mäktigare i team, säger hon.
Så ser hon även på sitt nuvarande konstnärskap där pojkvännen Ola även är hennes manager för att bland annat hitta utställningstillfällen.
– Delad vinst är helt enkelt så mycket mäktigare.

Catharina Brüggmanns mål är att inom två år kunna försörja sig på konsten.

Catharina Brüggmanns mål är att inom två år kunna försörja sig på konsten. "Det har gått oväntat bra", säger hon.

Catharina i årtal

1992 Hittade "rätt" gymnasieutbildning, Reklam och Dekoration

1994 Studerade i Las Vegas, USA

1998 Spelade bordtennis i division 1

2005 Spelade innebandy i elitlaget Endre från Gotland

2007 Min älskade son God föddes!

2009 Agerade assistent till min största inspirationskälla som är artisten Robert Broberg

2012 Bestämde mig för att satsa på min konst och sålde 35 verk på min första utställning

2014 Sålde C.Brüggmann-original till Usa, Spanien, England, Australien och Sverige

Publicerad 01 December 2014 09:00