Alliansen kritiserar beslutet

"Tror inte på ett lån rakt upp och ned" till Lunds BK

Av
Andreas Holm

LUND/IDROTT. Det såg länge ut som konkursen var nära för skuldtyngda Lunds BK. Men efter en vädjan om hjälp till kommunstyrelsen kommer räddningen. Ett lån från Lunds kommun som gör att klubben kan betala sina skulder.

– De räddar ungdomarna, lånet är riktat mot vår ungdomsverksamhet, förklarar Tony Engström, ordförande i Lunds BK, vars förening har närmare 800 ungdomar i fotbollsträning.

Det har gått en lättnadens suck i fotbollsföreningen som bildades 1919. Det var i grevens tid som den ekonomiska situationen räddades. Som Lokaltidningen avslöjade på sin nätupplaga förra veckan vädjade Lunds BK:s ordförande Tony Engström och tillförordnad kassör Anders Janson i ett brev till kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S) om hjälp att betala sina skulder och för att värna om ungdomsverksamheten i klubben.

En halv miljon

Det fick klubbstyrelsens ordförande att agera och under ett möte med kommunstyrelsens arbetsutskott röstades fram ett förslag att bevilja lån om en halv miljon kronor till Lunds BK.

– Vi kommer att bevilja ett lån under vårt kommande kommunstyrelsemöte den 3 december, förklarar kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S).
Beslutet grundades på ungdomsverksamheten; att rädda kvar en förening med många idrottande ungdomar.

– Det var just ur barn- och ungdomsperspektivet vi valde att ta ett beslut att stå bakom deras önskan om ett lån. Vi vill långsiktigt säkerställa ungdomarnas idrottande i Lunds kommun, konstaterar Anders Almgren.

I omröstningen vann de rödgrönrosa förslaget att gå vidare med att låta kommunkontoret arbeta fram ett förslag att ge Lunds BK ett lån. Moderaterna och Folkpartiet röstade mot.

Wallin är förvånad

– Vi tror inte på ett lån rakt upp och. Jag är förvånad att Anders Almgren förbehållslöst gick med på lösningen att vilja ge Lunds BK ett lån. Det ger signaler till andra föreningen med ekonomiska problem att höra av sig till kommunen och få pengar, menar Christer Wallin (M), andra vice ordförande i kommunstyrelsen.

Vidare menar Wallin att förslaget motsätter sig den finanspolicy som politikerna klubbat igenom.
– För att bevilja ett lån utan säkerhet, som i detta fallet, måste policyn skrivas om, säger Christer Wallin.

Han är tydlig med att han och alliansen inte är emot att hjälpa Lunds BK, beskriver sig själv som en vän av idrott, men tycker det finns andra vägar att gå.
– Idag har klubben 465 000 kronor i obetalda hyror. Är det bästa sättet att spä på detta med ytterligare en halv miljon, frågar sig Wallin.

”Alla kort på bordet”

Wallins och Philip Sandbergs (FP) motförslag utarbetades under sittande möte.
– Vi fick inte ta del av informationen förrän på mötet och kunde inte förbereda oss. Jag har inget emot att hjälpa föreningar, en viktig verksamhet i vår kommun, men då krävs en bättre lösning än de rödgrönas hemmasnickrade förslag. En lösning kunde varit ett ackord till fordringsägarna. Men främst borde vi få alla kort på bordet.
– Ska lundaborna betala ett lån som sägs gå till ungdomsverksamhet men i själva verket går till att betala en skuld hos Skatteverket, undrar Christer Wallin.

Publicerad 01 December 2014 10:24