Helene Mohlin utanför sin arbetsplats på Media evolution city. Foto: Per Ingridz

Helene Mohlin utanför sin arbetsplats på Media evolution city. Foto: Per Ingridz

"En bra historia är det viktigaste"

Röda tråden

Av
Per Ingridz

Per Ingridz

VÄSTRA HAMNEN. Produktionsbolaget Mint är inriktade på barn- och ungdomsfilm och har sina lokaler i Media Evolution City i Västra hamnen.
–Flytten hit har lett till många spännande samarbeten med kreatörer här, säger vd:n Helene Mohlin.

Att göra film för barn och ungdomar innebär att man måste jobba med ett speciellt tilltal, menar Helene Mohlin.
–Det viktigaste är att man har en bra historia. Jobbar man med små barn är det också viktigt att man tänker mycket på detaljer för barn ser detaljerna före helheten. I vår kommande film "Cirkus Imago" är det en stor detaljrikedom. Barn har också ett fysiskt språk som det är kul att stimulera. Det får gärna vara lite "cartoon" –överdrivet.
Förklara på ett enkelt sätt vad en filmproducent gör?
–Man är ytterst ansvarig för produktionen. Man koordinerar, söker finansiering och tar den yttersta risken för projektet. Det går att jämföra med byggherrens roll i ett bygge, man ska få hela maskineriet att fungera.
Ibland pratar man om konflikter mellan de konstnärliga ambitionerna och produktionsbolagens kommersiella intressen.
–Vi samarbetar ofta med våra kreatörer för att vi tycker att den delen är så kul och viktig. Ibland kan det uppstå diskussioner om man ska ha fem kranar eller en, till exempel. De diskussionerna kan också föda uppfinningsrikedom.
Kan du ge något exempel på det?
–En gång när vi skulle spela in en novellfilm hade vi råd att hyra en helikopter. Då hyrde vi istället en zeppelinare som kunde flyga med kameran och de bilderna blev väldigt mjuka och fina.
Helene Mohlin är pedagog och konstvetare i botten och kom in i filmbranschen via sin man, producenten Leif Mohlin.
– Jag jobbade tidigare mycket med utställningar och bildspråk och vi såg att vi hade en bra kompetens tillsammans, med mig som vd och Leif som kan hela produktionssidan. Nu har vi sex anställda.
Är du yrkesskadad när du tittar på film, och sitter och tänker på massa tekniska saker.
–Nej, jag sitter inte och tänker på det produktionsmässiga. Är det en god film och en god berättelse har inget annat en chans.

Fakta/Mint
MINT är ett produktionsbolag med fokus på berättelser för barn och unga. MINT utvecklar och producerar tv, film, dokumentärer, events och böcker. Man jobbar även med webb-tv och andra plattformer som inkluderar rörlig media.
Aktuella projekt: "Det borde finnas regler" – långfilm, "Cirkus Imago Matiné" – matinéfilm, "Den Itusågade kaninen" – Barnkanalen Svt och "Skuggan" – Barnkanalen Svt.

Publicerad 22 November 2014 12:00