Martin Prahls skiva

Martin Prahls skiva "River Ocean Wide" är släppt i eget namn. "Det är en soloplatta där jag har skrivit låtarna. På scen däremot är vi ett band där alla musiker får ta plats, det är inte jag och ett kompband", säger han.Foto: Pressbild

Martin Prahl blandar vemod och riff

Av
Per Ingridz

Per Ingridz

MALMÖ. Albumaktuelle Martin Prahl har ena foten i den klassiska rocken och den andra i singersongwriter-traditionen.
–Vi spelar inte heller den hippaste musiken, men jag kan spela den stilen tills jag blir 60 år med hedern i behåll, säger han.

När Lokaltidningen når Martin Prahl sitter han på en turnébuss och har just avverkat en spelning som förband till The Levellers på Sticky Fingers i Göteborg. Den 12 november släpper han sitt tredje album "River Ocean wild". En skiva som har fått översvallande recensioner i bland annat Sweden Rock Magazine.

Med tanke på alla goda recensioner, tycker du att du borde vara mer populär?
–Så är det helt klart. Vi har dock inte spelat så mycket ute. Vi är ett stort band där medlemmarna har olika projekt. Själv har jag också familj att tänka på. Vi spelar inte heller den hippaste musiken, vår publik kanske inte är den som har så lätt för att upptäcka ny musik. Men vi fortsätter kämpa och kommer inte hoppa på någon ny trend. Jag kan fortsätta spela den här musiken tills jag är 60 år med hedern i behåll.

Du har kallat dig själv för en dinosaurie som uppskattar musik som spelas av levande människor.
–Om man lyssnar på radio och tittar på tv så är det helt annan musik än den som jag gör som spelas. Jag saknar klassiska rockband som är bra just nu. Det är mycket laptops på scen och fokus på andra saker än bra låtar.

Din musik är en mix av vemodiga melodier och coola rockriff. Finns det två viljor i dig – en som vill vara Nick Drake och en som vill vara Eddie Van Halen?
–Ja, det kan man nog säga. Kommersiellt hade det kanske varit smartare om vi hade gjort EP-skivor, en med singer- songwritermusik och en med rock. Samtidigt gillar jag varierad musik, band som Led Zeppelin, The Beatles och The Who var väldigt varierade. Jag tycker också att skivan sitter ihop. Musikälskare kan nog ta till sig hela skivan, medan andra kanske bara gillar två–tre låtar.

Låten "What you don't understand" verkar handla om främlingsfientlighet.
–Ja, den handlar om att vara rädd för det man inte känner till. Det är något som jag själv också kan känna. Jag flyttade till Svedala i somras och det finns mycket sådant där.

Och "River Ocean Wide" är kritisk mot konsumtionssamhället?
–Ja, den är rätt tydligt i vad den vill uttrycka. Vi köper på oss en massa skit som vi inte behöver. Samtidigt som tekniken går framåt så mår vi allt sämre, framförallt de unga. Det känns som om vi lever i en tid då vi är lite vilsna.

Fotnot. Fredagen den 14 november har Martin Prahl releasefest på Babel i Malmö.

Publicerad 11 November 2014 12:00