Läktarskandal i Skadevi cup

Eslövsupporter kallade spelare för "negerjävel"

Av
Andreas Holm

HANDBOLL/ESLÖV. ?Ungdomsturneringen Skadevi cup gick i glädjens tecken för Eslövs HF. Guld i både A- och B-slutspel till klubbens ungdomar. Men glädjen mattades av efter en läktarskandal.

En elvaårig spelare blev påhoppad verbalt av en Eslövssupporter under en match mellan IFK Skövde-Eslövs HF. Orden ”Negerjävel - åk hem till Afrika”, ska ha uttrycks.
– Det är naturligtvis helt förkastligt, det är värsta sortens uttryck som absolut inte ska få förekomma någonstans, säger Ingemar Jeppsson, ordförande i Eslövs HF.

Klubben hade problem med dåligt uppförande från föräldrar och supportrar för flera år sedan.
– Då delade vi själva ut lappar med uppförandekod till spelarnas föräldrar, bland annat med uppmaning att ge stöd till sitt barn och sitt lag och inte fokusera på vad domaren eller andra lag gör. Vi måste agera och detta sätter självklart inte heller klubben i positiv dager. Det är tråkigt att detta händer trots allt arbete vi lagt ner om våra värdegrunder, menar Jeppsson, vars klubb sedan en tid tillbaka haft skriften Den gröna tråden som bland annat tar upp riktlinjer i klubbens arbete.
Skövdespelarens föräldrar har enligt SVT polisanmält händelse som hatbrott.
– Jag tycker de gjort rätt. Det är viktigt att detta belyses, det förekommer inom idrotten och måste upp till ytan. Vi välkomnar en diskussion för vi måste försöka hitta en lösning för att motverka att sådant händer igen.

Ingemar Jeppsson var själv inte på plats under Skadevi cup utan har själv fått skapa sig en bild efter andra vittnens utsago. Ett fyrtiotal personer har fått ge sin bild av matchen och uttalandet under ett extra insatt möte. Där beslutade även Eslövs handbollsförenings styrelse att ytterligare förstärka sitt arbete med värdegrunderna.
– Vi måste nå en nolltolerans, menar Ingemar Jeppsson.

null

Publicerad 11 November 2014 11:00