Skörden av sockerbetor når nya rekord varje år. Foto: MOSTPHOTOS

Skörden av sockerbetor når nya rekord varje år. Foto: MOSTPHOTOS

Åter igen nytt rekordår för sockerbetor

ÖRTOFTA. Så här års ringlar köerna till sockerbruket i Örtofta långa. I år är det ett nytt rekordår för skörden av sockerbetor. Igen.

Varje år de senaste åren har skörden av sockerbetor slagit nya rekord. Så även i år.
– Skördarna är otroligt bra och långa. Vi slår rekord vare år. Det är fantastiskt. Om vi jämför med ett femårsgenomsnitt pratar vi i runda siffror om 20-25 procent högre sockerproduktion, säger Ola Cristiansson, chef för Nordic Sugars Agricenter i Sverige.
Vädret bidrar

Sockerhalten i betorna i år är lägre, vilket uppvägs av att det är mer betor att skörda. Vädret är en orsak till ökningen, men Ola Cristiansson menar att det främst beror på att så väl odlarna som kvaliteten på betorna blivit bättre.
– Odlarna utvecklas och blir duktigare och produkterna allt bättre. Till exempel är fröerna bättre.
Sockerbetor behöver lagom av allt i väderhänseende. Lagom solsken, lagom regn. I år kunde betorna sås tidigt, vilket står för ett par procent av ökningen.

En bra etablering, det vill säga förberedelse inför sådden och själva sådden, är a och o, menar Ola Cristiansson.
– Med en bra etablering tål betan väder som inte är hundra procent hela tiden. Som värmeperioden i somras. En beta växer inte över 25 grader, men med en bra etablering fungerar betan över 30 grader.

Kampanjen förlängs
Kampanjen som normalt slutar någon gång mellan 10-20 januari kommer uppskattningsvis att förlängas i ytterligare två veckor.
–Under de senaste fem åren har produktionen legat på i genomsnitt 60 ton betor per hektar. I år räknar man med 70-75 betor per hektar. Konsekvensen är att kampanjen blir längre.

Publicerad 11 November 2014 13:00