Kommunen satsar på nya metoder för att ge Halmstads ensamkommande flyktingbarn en bättre ingång till vuxenlivet. Gitte Ostenfeldt och Mikael Nilsson hoppas att utvecklingen av verksamheten ska leda till bättre integration. Foto: Nicole Blomstrand

Kommunen satsar på nya metoder för att ge Halmstads ensamkommande flyktingbarn en bättre ingång till vuxenlivet. Gitte Ostenfeldt och Mikael Nilsson hoppas att utvecklingen av verksamheten ska leda till bättre integration. Foto: Nicole Blomstrand

Mer stöttning ska förbättra livet för ensamkommande flyktingbarn

Av
Nicole Blomstrand

UTVECKLING. Det är inte en dans på rosor att flytta hemifrån och stå på egna ben. Det kan nog de flesta ungdomar intyga. Är du dessutom nyinflyttad till Sverige och står utan kontaktnät och föräldrar är det ännu tuffare. Kommunen satsar nu på ett projekt som fått arbetsnamnet ”Självbo”. Mer stöttning ska ge Halmstads ensamkommande flyktingbarn en bättre ingång till vuxenlivet.
 
– Vi kan inte helt släppa taget om ungdomarna när de blir myndiga och lämnar boendet på Fyllinge, det tror vi inte bidrar till en lyckad integration. Vi upptäckte att det fanns ett hål i verksamheten och därför har vi nu utvecklat verksamheten på två sätt. Vi har skaffat några utslussningslägenheter och så har vi öppnat en lägenhet som vi kallar Basen, berättar Mikael Nilsson, chef för enheten för ensamkommande flyktingbarn på Halmstads kommun.
Basen är en helt vanlig trerumslägenhet på Maratonvägen men med anställd personal istället för hyresgäster. Lägenheten ska vara en plats dit de ensamkommande flyktingbarnen, som lämnat boendet på Fyllinge, kan vända sig när de behöver hjälp med olika saker.
– När andra ungdomar åker hem till mamma och pappa för att få hjälp kan de här killarna istället vända sig hit. De kanske behöver hjälp med räkningar eller att sy upp ett par brallor, säger socialpedagog Gitte Ostenfeldt, som arbetar på Basen.
I tre år har det funnits ett boende för ensamkommande flyktingbarn på Fyllinge. När killarna fyller 18 år är tanken att de ska lämna boendet för en egen lägenhet. Men för många är denna övergång ett väldigt stort steg, i vissa fall har de kanske bara varit i Sverige i några månader innan det är dags att söka eget boende. För dessa finns det nu ett alternativ.
– Fyra killar bor nu i lägenheter som de hyr via oss. Tanken är att de ska flytta från boendet men fortfarande få den stöttning de behöver, en verklighetsanpassad utslussning, säger Mikael Nilsson.
Första utslussningslägenheten togs i bruk för 1,5 månad sen. Tidigare hade de ensamkommande flyktingbarnen möjlighet att få lägenhet genom Ungbo, en verksamhet som drivs av socialförvaltningen.
– Det var inte en insats som fungerade optimalt, de här killarna har andra styrkor och svagheter jämfört med andra ungdomar. För att få till en bra integration krävs en mer skräddarsydd lösning och det kan vi erbjuda nu, säger Gitte Ostenfeldt.
Målet är att ungdomarna efter en tid ska lämna utslussningslägenheten och hitta en egen bostad.
– Killarna som kommer till Halmstad är verkligen ensamma, de har inga föräldrar eller familj. Vi måste försöka vara deras nätverk och stöd tills de har lyckats skapa det på egen hand, säger Gitte.
Både Mikael och Gitte har förhoppningen att den utvidgade verksamheten, ”Självbo”, i förlängningen ska leda till en förbättrad integration och fler samarbeten.
– Vi vill se nya samverkansmöjligheter, vara knutpunkt för nya samarbeten. Samverkan är nyckelordet för att lyckas, säger Mikael.
– Folk får gärna kontakta oss och komma med idéer och förslag. Här på Basen har vi möjlighet att mötas, tillägger Gitte.

null

Publicerad 24 June 2014 10:00